KAKO NAM STOJI EKONOMIJA? Novi podaci Ministarstva finansija o javnom dugu i budžetskom deficitu Srbije

Poslušajte vest preko audio fajla

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja 2021.godine 28,07 milijardi evra, odnosno 55,6 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema današnjim podacima Ministarstva finansija.

Iznos javnog duga u maju je veći za 304 miliona evra u odnosu na april, dok je njegov udeo u BDP-u povećan za 0,6 procentnih poena na mesečnom nivou.

Na kraju 2020. godine, javni dug Srbije je iznosio 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a.


Foto: shutterstock

Deficit republičkog budžeta

Deficit republičkog budžeta Srbije iznosio je u prvih pet meseci ove godine 99,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su u periodu januar- maj ostvareni u iznosu od 533,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 633,6 milijardi

Samo u maju tekuće godine, budžetski deficit je iznosio 59,5 milijardi dinara.

Prihodi i rashodi

U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 106,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 92,9 milijard. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 47,5 milijarde dinara i akciza u iznosu od 23,3 milijarde dinara.


Foto: shutterstock

Neporeski prihodi su iznosili u navedenom mesecu 13,2 milijarde dinara, a priliv donacija 0,4 milijarde.

Rashodi su u maju izvršeni u iznosu od 166 milijardi dinara.

Izdaci za zaposlene su iznosili 27,2 milijare dinara, subvencije su isplaćene u iznosu od 27,7 milijardi, a ostali tekući rashodi su iznosili 25,2, milijarde dinara, a iz ministartva napominju da je sa obe te kategorije isplaćena direktna pomoć privredi i stanovništvu u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije.

Kapitalni izdaci su iznosili 23,8 milijarde dinara, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ, i fondu SOVO 11,2 milijarde dinara.

Na nivou opšte države je u periodu januar – maj ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 66,1 milijardu dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 4,8 milijardi.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za navedeni petomesečni period je bio predviđen fiskalni deficit u iznosu od 120,1 milijardu dinara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com