KAKO SE KREĆE SVETSKO TRŽIŠTE NAFTE U septembru zabeležen pad cene barela, a evo i šta ga je prouzrokovalo

U periodu od 12. do 23. septembra zabeležen je pad cene nafte tipa brent od 6,44 odsto, koja se kretala u rasponu 85,69 do 90,99 američkih dolara po barelu, prema podacima Bloomberg Composite London, piše u “Pregledu dešavanja na svetskom finansijskom tržištu” koje redovno objavljuje NBS.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Nafta

Foto: Narodna banka Srbije / screenshot

Nafta

Na pad cene nafte u posmatranoj nedelji uticali su: smanjena tražnja za naftom usled rizika od globalne recesije, veći izvoz goriva iz Kine zbog usporenog privrednog rasta i slabe domaće potrošnje, plan Kuvajta da poveća proizvodnju i nastavi i nastavak izvoza nafte iz iračke luke Basra nakon incidenta sa izlivanjem, izveštaj Američke agencije za informacije o energetici (EIA) o povećanju zaliha sirove nafte u SAD, jačanje vrednosti dolara, što naftu čini skupljom za većinu kupaca, kao i povećanje broja operativnih naftnih i gasnih platformi u SAD, po podacima kompanije Baker Hughes.

Blic preporučuje

Cena nafte zabeležila pad od 6, 44 odsto i na kraju posmatranog perioda iznosila 85,69 dolara po barelu.

Na ograničenje daljeg pada cene nafte tokom posmatrane nedelje uticali su: zabrinutost oko smanjenja snabdevanja naftom, plinom nakon najave delimične vojne mobilizacije u Rusiji, spremnost kupaca iz EU da plate više za dizel iz Rusije zbog niskog nivoa zaliha pred zimu i moguće nestašice goriva, glavnom gradu kineske provincije Sečuan, zastoj u realizaciji proizvodnih ciljeva OPEC-a, što vodi ograničenoj ponudi nafte na tržištu, kao i s manjene šanse zaključenja novog nuklearnog sporazuma između SAD i Irana, objavljeno je na sajtu NBS.

Izvor podataka: Bloomberg

Foto: Narodna banka Srbije / screenshot

Izvor podataka: Bloomberg

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com