Kakvu rakiju proizvodimo i pijemo?

Boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus kategorije su za ocenjivanje rakije. Kvalitet polaznih sirovina, odnosno plodovi, moraju da budu u punoj tehnološkoj zrelosti kako bi dali potreban miris, šećer i arome, zatim primarna prerada i izvođenje alkoholne fermentacije, koja treba da se usaglasi i sa temperaturom okolne sredine, od 16 do 20 stepeni i pretvaranje sirovog destilata u meku rakiju čini osnovu za vrhunski proizvod.

pecenje, rakije, rakija, kazan

“Ovo je četvrto ocenjivanje, rakija je preuzeta sa tržišta i to je voćna rakija koju običan konzument može da kupi. Rapidno se povećao kvalitet a ako ništa drugo prvenstveno je ta jačina, odnosno koncentracija etanola, koja ne bi trebalo da prođe 18 gradi, se ustalila i sad na ocenjivanju imamo izuzetno mali broj ili čak ni nemamo preko 45 alkoholnog procenta. Naše voćne rakije nisu samo u evropskom već u svetskom vrhu jer je tehnološki gledano šljivova prepečenica , uz francuski konjak i određene tipove škotskog viskija, najbolje jako alkoholno piće na planeti”, izavio je Ninoslav Nikićević- profesor u penziji Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu

” To je jako bitno da se prosto svest naša o dodatnoj vrednosti proizvoda digne na viši nivo. Suštinski svuda u svetu proizvodi sa oznakom imaju jasno definisane kvalitete-način proizvodnje, ko stoji iza tog proizvoda i to je u glavi potrošača vrednovano kao proizvod koji ima veću vrednost i spreman je da za njega plati. Sam proces proizvodnje voćnih rakija u Srbiji je takođe različit zbog dvostruke destilacije, zbog upotrebe bakarnih destilacionih uređaja i ono što je najbitnije zbog sirovine koju imamo a koja je kod nas bogom dana. Iz godine u godinu izvoz rakija se uvećava za 20% do 30 %, a rakije sa geografskom oznakom će pre svega biti dodatno vrednovane i prepoznate van naših prostora u inostranstvu”, potvrdio je Ivan Urošević, potpredsednik Savez proizvođača rakija Srbije

Na četvrtom ocenjivanje rakije u Kragujevcu učestvovale su 24 destilerije iz Šumadije sa ukupno 62 uzorka.

“Udruženje Šumadijska rakija ( Mi smo osnovani 2017. i prilikom osnivanja zadali smo tri osnovna cilja- standardizacija kvaliteta rakije, zaštita geografskog porekla i promocija rakije. Do sada pet destilerija radi rakiju sa geografskom oznakom, a sada imamo i taj rakijski put gde imamo četiri pogona koje nude rakiju kao turistički proizvod u degustacionim salama i već nekoliko organizovanih dolazaka imamo, dolazili su ljudi iz Beograda ali i iz Amerike koji su baš hteli da obiđu taj šumadijski put rakije”, smatra Goran Miailović iz destilerije ,,Zavet’’

Stručnjaci smatraju da je definisanje kvaliteta ključno kako bi se rakija kao proizvod uspešno plasirala van naših prostora.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com