KINA NAJAVILA NOVU BERZU U centru pažnje mala i srednja preduzeća

Poslušajte vest preko audio fajla

Kina je najavila da će osnovati novu berzu na kojoj bi se trgovalo deonicama malih i srednjih preduzeća, izvestili su britanski mediji.

Predsednik Si Điping je rekao da će novo tržište deonica biti u glavnom gradu Pekingu, navodi BBC.

Iako Điping nije naveo detalje plana, vođstvo Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC) poručio je da najava otvara “uzbudljive mogućnosti”, prenosi Seebiz.

– Mala i srednja preduzeća mogu da naprave velike stvari, ističu regulatori.

Foto: shutterstock

Sistem registracije za trgovanje će biti po njihovim rečima šangajskom tržištu STAR, koje mnogi tumače kao odgovor Kine na američki Nasdaq, specijalizovan za tehnološke kompanije.

Kina trenutno ima berze u Šangaju, finansijskom centru, i Šenženu, koji je stekao nadimak kineske Silicijumske doline.

Odluka o trećoj berzi vremenski se poklopila sa pojačanim pritiskom na kineske kompanije u matičnoj zemlji u SAD, primećuje BBC.

Kineske vlasti uvele su proteklih meseci niz mera koje su snažno uticale na ogroman deo privatnog sektora, u rasponu od tehnoloških divova i kompanija za podučavanje do platformi za striming.

Pojačan je i nadzor nad kompanijama čije su deonice uvrštene u kotaciju američkih berzi, a vlada je u petogodišnjem planu signalizirala i da ne planiraju da ublaže pritisak, skiiravši strožu regulativu značajnog dela ekonomije.

Paralelno je američki regulator finansijskog sektora, Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC), saopštio da će ubuduće tražiti dodatne informacije od kineskih kompanija koje nameravaju da prodaju deonice na Vol Stritu, podseća BBC.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com