KINA ZAUSTAVLJA ISPORUKE TEČNOG GASA U EU Vlada traži od kompanija da sačuvaju zimske zalihe za domaću upotrebu

Kina je preporučila državnim uvoznicima da prestanu s preprodajom tečnog prirodnog gasa (TPG) stranim kupcima, jer vlada želi da obezbedi sigurno snabdevanje svog stanovništva u zimskoj grejnoj sezoni, izvestila je danas agencija “Blumberg”.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Ljudi upoznati sa ovim pitanjem rekli su američkoj novinskoj agenciji da je Nacionalna komisija za razvoj i reformu zatražila od kompanija PetroČajna, Sinopek i CNOOC da sačuvaju zimske zalihe za domaću upotrebu, prenosi Raša tudej (RT).

Domaća potražnja za energijom u Kini je opala poslednjih meseci, što je navelo Peking da preprodaje višak TPG-a na globalnom tržištu. Među glavnim kupcima su bili Evropa, Japan i Južna Koreja.

„Kina ima velike ugovore o kupovini TPG-a sa izvoznicima kao što su SAD, pa su trgovci iz te azijske države preusmeravali deo isporuka u Evropu ove godine zbog slabe potražnje kod kuće”, navodi njujorška agencija.

Podaci pokazuju da je isporuka gasa iz Rusije u Evropu pala sa 40 na devet posto, dok je uvoz TPG-a u Evropsku uniju porastao za 60 procenata u odnosu na prethodnu godinu, uprkos tome što je mnogo skuplji od isporuka gasovodom.

Međutim, trenutne prognoze o malom deficitu u snabdevanju gasom verovatno su podstakle Peking na ovaj potez, pošto je vlada obećala da će ove zime održavati kuće toplim. Predsednik Si Ðinping se, takođe, u nedelju osvrnuo na pitanja energetske bezbednosti tokom svog dvočasovnog govora.

Prema “Blumbergu”, namera Kine da obezbedi domaću snabdevenost gasom mogla bi da iscrpi pošiljke u Evropu i da pogorša energetsku krizu u regionu ove zime.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com