Klima nam je najdraži uređaj ovih dana: Evo koliko se kreću cene ugradnje

Biznis Moj novčanik

Cene ugradnje klime raznolike, a čekanje na majstore jedina opcija

Leto je počelo, a prethodnih dana, čini se, nismo mogli da živimo bez klime i to 24 sata. Ipak, čim sе uhvatitе za daljinski, namеćе sе još jеdno pitanjе, koliki ćе biti račun za struju, ali i koliko košta sama ugradnja uređaja.

Cene ugradnje klime raznolike, a čekanje na majstore jedina opcija

Foto: Andrey Popov / shutterstock

Cene ugradnje klime raznolike, a čekanje na majstore jedina opcija

S obzirom da su klima uređaji još uvek najefikasnije sredstvo za rashlađivanje tokom vrelih dana, to je i ono za šta se najveći broj građana odlučuje.

Blic preporučuje

Pored toga, klima uređaji su, u finansijskom smislu, dostupni većini građana, ali raspon u cenama je veliki.

Cena, pre svega, zavisi od vrste klime, zatim od proizvođača, od njene snage hlađenja, energetske efikasnosti, nivoa buke spoljašnje i unutrašnje jedinice… Proveravali smo sa resornim ministarstvom za koliko su računi za struju bili uvećani, ali i koji su trikovi da smanjite potrošnju. Opširnije u našem posebnom tekstu.

Mnogi su faktori koji na to utiču, a mnogi faktori utiču i na sam izbor klime. Pored cene, koja je mnogim građanima prvi kriterijum, izbor klima uređaja zavisi i od tipa i veličine prostora u koji želite da je ugradite, snage, pa i toga do kojih temperatura može da greje kada dođe zima i hladno vreme.

Tu postoji razlika između standardnih i inventer klima, o čemu je “Blic Biznis” već pisao. Razlika između ova dva tima klima uređaja je u načinu rada i u energetskoj efikasnosti.

Klima uređaj

Foto: Shutterstock / Ringier

Klima uređaj

Zahvaljujući promenljivom radu kompresora, inverter klima kada se uključi radiće punom snagom samo do postizanja zadate temperture, da bi potom motor radio na daleko slabijem režimu kako bi tu postignutu temperaturu održavao.

Opet da kao primer uzmemo računicu za uređaj snage 3,5 kW koji će potrošiti 1,2 kW struje po satu da bi postigao željenu temperaturu, ali nakon toga će za održavanje te željene temperature trošiti samo 350 W po satu rada. Na taj način, u poređenju sa standardnom klimom, inverter ostvaruje uštedu u potrošnji od 30 do 50 procenata – objašnjavaju naši sagovornici.

Pored toga, ovaj tip klime i razne druge prednosti kao što su duži životni vek, niži nivo buke, može da postigne niže temperature, a istovremeno može da radi i na temperaturama do minus 20…

Zbog svega toga, ovi uređaji su i skuplji, pa se njihove cene najčešće kreću od 30.000 dinara pa sve do 200 i više hiljada.

S obzirom na veliki raspon cena, poželjno je pre kupovine savetovanje sa nekim stručnim licem kao biste odabrali idealnu klimu za vaš prostor.

Standardne klime, s druge strane, mogu da se nađu i po nižoj ceni, već od 20.000 dinara, ali i njihove cene idu i do 150.000 dinara i više.

Pored ova dva tipa, postoje i pokretne klime, odnosno one koje se ne kače na zid, već ih držite na podu prostorije i možete ih pomerati po potrebi.

One su, uglavnom, manje efikasne i slabijeg kvaliteta, ali su praktičnije za određene prostore.

Cene ovih uređaja kreću se okvirno od 3.000 do 50.000 dinara.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Koliko košta ugradnja klima uređaja?

Ugradnja, takođe, zavisi od više faktora. Pre svega, od modela klime, ali i od toga na kom se spratu klima ugrađuje, kolika je razdaljina između unutrašnje i spoljašnje jedinice, kao i od toga u kom se delu grada nalazite.

Različiti majstori naplaćuju po različitim kriterijumima, pa je poželjno da i prilikom ovog odabira razmotrite više opcija pre nego što odlučite.

Kada se sve uzme u obzir, okvirno se cene ugradnje klima uređaja kreću od 8.000 pa do 30.000 dinara.

Na posebnim akcijama moguće je pronaći i jeftiniju ugradnju, ali na pojedinim mestima vas ugradnja može izaći i skuplje.

Što se tiče dinamike rada, stručnjaci za klima uređaje kažu da sistem za rashlađivanje prostora najefikasnije radi kada je u punoj brzini.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com