Koliko bi mogao da nam uštedi prelazak na obnovljive izvore energije?

Tekst objavljen: 14.09.2022 16:15        

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije svetu bi do 2050. godine mogao uštedeti čak 12 biliona dolara, podaci su studije sprovedene na Univerzitetu Oksford

Koliko bi mogao da nam uštedi prelazak na obnovljive izvore energije?

U izveštaju, koje prenosi BBC, ističe se kako je pogrešno i pesimistično razmišljanje po kojemu je brzi prelazak na čištije izvore energije skup.

Zna se da su cene gasa skočile zbog sve veće zabrinutosti u pogledu globalnog snabdevanja energijom.

No, kako prenosi SEEbiz, istraživači smatraju da prelazak na obnovljive izvore energije sada ima ekonomskog smisla zbog pada njihovih troškova.

“Čak i ako spadate u grupu onih koji negiraju klimatske promene, trebalo bi da se složite s onim što zagovaramo”, rekao je BBC-ju profesor Doyne Farmer s istraživačkog odelenja Univerziteta u Oksfordu, Oxford Martin School.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Zelena energija štedi novac”

“Naš je zaključak da bi trebalo da idemo punom parom napred kada je posredi prelazak na zelenu energiju jer će nam to uštedeti novac”, rekao je.

Rezultati izveštaja britanskih naučnika baziraju se na proučavanju istorijskih podataka o cenama obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva i načina na koji će se oni verovatno promeniti u budućnosti.

Podaci o fosilnim gorivima sežu više od stotinu godina unazad, počevši od 2020. i ukazuju na to da se nakon uračunavanja podataka o inflaciji i volatilnosti tržišta cena nije puno promenila.

Obnovljivi izvori energije postoje tek nekoliko decenija, pa je nešto manje podataka o njima. No, kontinuirana poboljšanja tehnologije znače da su troškovi solarne energije i energije vetra brzo pali po stopi koja iznosi gotovo 10 odsto godišnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com