Koliko bi novca Srbiji uštedelo gašenje samo jedne sijalice?

Beograd — Analiza je pokazala da je ušteda od 15 odsto struje dovoljna da izbegnemo uvoz.

Izvor: RTS

Foto: Krisana Antharith/Shutterstock

Foto: Krisana Antharith/Shutterstock

Računica je jasna, gašenje samo jedne sijalice, tokom grejne sezone, donelo bi Srbiji uštedu od 78,5 miliona evra.

Gašenjem samo jedene sijalice od 40 vati, domaćinstvo mesečno može da uštedi više od 21 kilovat sat struje. Tako bi naša zemlja, sa tri miliona i šesto hiljada brojila, od oktobra do marta, mogla smanji potrošnju za više od 129 miliona kilovat sati.

Skupa enegija, a posebno struja u Evropi već ugrožava i proizvodnju hrane. U Nemačkoj se žale pekari. A u Francuskoj poljoprivredni proizvođači upozoravaju da im je samo u odnosu na prošlu godinu kilovatsat skuplji 10 puta. A mere štednje ne mogu da primene.

“Što se tiče potrošnje energije, nemamo drugo rešenje. U rashladnoj prostoriji kostantno temperatura mora da bude – 2,5 stepeni. Nemoguće je da prestanemo sa hlađenjem, ako želimo da dobro čuvamo lukovice”, kaže Emanuel Lefebre, francuski farmer.

“Do sada smo imali povećanje od oko 70 odsto, jer zagrevamo peći sada sa lož uljem. U strahu smo zbog troškova energije i mogućeg i četvorostukog povećanja cena”, kaže Engelbert Šlehtrimen, pekar iz Kelna.

Neke Baltičke zemlje mogle bi da ostanu u mraku jer im snadevnje strujom zavisi od Rusije.

Litvanija, Letonija i Estonija upozorile su na moguće restrikcije ako ih Moskva skine sa zajedničke elektroenergetske mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com