KOLIKO ĆE NAM SADA KOŠTATI GORIVO Litar dizela je 220 dinara, u svetu cena nafte pada: Od 1. decembra nove promene za Srbiju

Cena barela na londonskom tržištu pala je 6,4 odsto – na 91,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,6 procenata – na 85,60 dolara. S druge strane, gorivo u Srbiji nastavlja da poskupljuje.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Cena goriva

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Cena goriva

Litar evrodizela će do petka na pumpama maksimalno koštati 220 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 180 dinara. Za nedelju dana dizel je poskupeo 4 dinara, a benzin za pet. S druge strane, na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje znatno su pale jer trgovce zabrinjavaju povećani rizici od recesije u nizu ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

Nakon što su nedelju pre skočile više od 10 posto, prošle su nedleje cene nafte znatno pale jer su trgovce zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji koja bi značila slabiju potražnju za naftom.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u jesenjim prognozama upozorio da će trećina svetske ekonomije vjerovatno zabilježiti pad u ovoj ili idućoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cijena.

MMF procenjuje da će svjetska ekonomija ove godine porasti za 3,2 posto, dok bi se u idućoj godini rast mogao usporiti na 2,7 posto. U SAD-u, Kini i evrozoni aktivnosti će gotovo stagnirati, procenjuje MMF.

Proizvodnja ipak neće biti mnogo smanjena

Zbog moguće recesije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i sledećoj godini, nadovezavši se na snižene procene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Cene su pritisnule znatno snižene prognoze potražnje (za naftom), u prvom redu u idućoj godini”, kažu analitičari Commerzbanka.

Pre 10-ak dana OPEC i njegovi saveznici podstakli su rast cena nafte odlukom o smanjenju proizvodnje od oktobra za dva miliona barela dnevno.

IEA objašnjava da neke članice u proteklom periodu nisu uspjele realizirati kvote, što znači da će OPEC+ zapravo smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno.

Prate situaciju u Kini i SAD-u

Trgovci prate i situaciju u Kini, koja strogim merama nastoji suzbiti novi talas zaraze COVID-om 19. Broj zaraženih malen je prema globalnim standardima, ali Kina provodi politiku nulte tolerancije na koronavirus, što koči ekonomske aktivnosti, a time i potražnju za naftom.

Usporitće se i rast američke, najveće svjetske ekonomije, jer se inflacija u SAD-u i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, pa se procjenjuje da će američka centralna banka Fed na dvodnevnoj sednici 1. i 2. novembra ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su gotovo 20 posto, što je ponajviše posledica rata u Ukrajini.

Promene od 1. decembra za Srbiju

Od 1. decembra biće nam zabranjeno uvoziti rusku naftu preko Janafa. Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju neće uticati na stabilnost domaćeg tržišta.

NIS će naftu nabavljati od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada. Ali mnogima će biti skuplje.

U pogonima pančevačke rafinerije, prošle godine prerađivalo se oko 50 odsto sirove nafte iz Iraka, 10 odsto iz Kazahstana, negde oko jedan posto iz Norveške. To su tržišta koja će, između ostalih, i sada biti u fokusu, samo još većem. Irak je na listi najvećih svetskih proizvođača nafte na osmom mestu, Kazahstana i Norveške nema među prvih 15 pozicija.

(AlDžazira, Blic, Rojters, HIna, AlDžazira)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com