Koliko meseci imate da otplatite keš kredit?

Tekst objavljen: 19.09.2023 16:45        

Nije preporučljivo probijati rokove, naročito kada je reč o vraćanju novca

Koliko meseci imate da otplatite keš kredit?

Nije nepoznata činjenica da su keš ili gotovinski krediti daleko najpopularniji bankarski proizvod, makar kada je reč o našoj zemlji i bankama koje posluju na domaćem tržištu.

Zašto je to tako – nije naročito tajna. Keš ili gotovinski krediti su nenameski krediti. Drugim rečima, novac od njih niste dužni da potrošite na način na koji to propisuje banka. To je i glavna razlika u odnosu na kredite za refinansiranje, kojima možete da “pokrijete” neki prethodni kredit ili drugu obavezu prema banci, ili u odnosu na stambene kredite. Novac od njih možete iskoristiti isključivo za kupovinu nekretnine.

Dakle, bankarska logika je sledeća:

  • Renovirate stan? Keš kredit.
  • Popravljate zube? Keš kredit.
  • Svadba? Keš kredit!
  • Novi auto? Keš kredit! (ustvari, ovo je više naš predlog, jer je keš svakako bolja varijanta od auto kredita, ako već kupujete kola na kredit. Na ovom linku možete saznati i zašto je to tako).


Sve ovo može da zvuči primamljivo građanima, pa zbog toga može doći do situacije u kojoj se ljudi lako odluče za ovu vrstu kredita. A o otplati se možda ne razmišlja baš istog trenutka, već više “po sistemu – lako ćemo…”.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Baš zbog toga da se otplata ovih kredita ne bi previše razvlačila i trajala “u nedogled”, otplata ovih kredita je ograničena na 71 mesec. Drugim rečima, na tek nešto manje od šest godina.

Šta je smisao ove odluke koju je donela NBS, kao glavni regulator bankarskog tržišta u Srbiji?

Na jedan način, to je poziv građanima na finansijsku odgovornost – produžetkom otplate bi građani više novca davali bankama. I zbog toga bi dobrano preplatili na primer novi televizor, ugaonu garnituru ili nešto drugo za šta su podigli kredit. Jer, na osnovu cenu se, naravno, dodaje kamata koja se plaća banci i tako biste, sa dužim rokom otplate, platili i više novca bankarima…

Da sumiramo: keš kredit može biti vrlo korisna stvar, ako se koristi racionalno, tj. ako znate za šta ga uzimate.

Ukoliko Vam je potreban keš kredit,  kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji vam neće praviti probleme, bez obzira na rok otplate – Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com