KREĆU SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE Danas prvi javni poziv – 50 odsto para stiže od države

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovih rekla je da će danas biti raspisan prvi javni poziv za subvencionisanje gradjana za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije a da se prvi ugovori mogu očekivati za mesec dana.

Ona je objasnila da se će se program sprovoditi po istom modelu kao i javni poziv za zamenu stolarije.

“Što znači da 50 odsto novca obezbedjuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami gradjani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, gradjani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, rekla je ona.

Najavila je da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

“Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, poručila je ona.

Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući.

Računica pokazuje da za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mrežu i čuva za naredni mesec.

Solarne panele možete ugraditi i za oko 1.000 evra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com