Kurti: Lajčak je u koordinaciji sa Vučićem deformisao dijalog u Briselu

ponedeljak, 18.09.2023,  12:20 -> 18:19

Izvor: RTS

Premijer u Prištini Aljbin Kurti kaže da je posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak “deformisao” dijalog u Briselu, kako je naveo, “u koordinaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, time što je zahtevao formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kao uslova za dalji tok procesa.

Aljbin Kurti kaže da je na trilateralnom sastanku u Briselu bio izložen scenariju koji je, kako kaže, Lajčak davno osmislio.

“Dana 14. septembra bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i Kosovo neće ići tim putem”, rekao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Povodom neuspele runde dijaloga prošle nedelje u Briselu, Kurti tvrdi kako su “predsednik Srbije i Miroslav Lajčak reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem”.

Kurti podseća da je medijator dijaloga nakon sastanka izdao dokument za koji je rekao da ga je Vučić prihvatio, a Kurti odbio, što, kako kaže, nije tačno.

“Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži”, rekao je Kurti.

Upitan da li će tražiti odgovornost Miroslava Lajčaka, Kurti je rekao da on za svoj rad mora da odgovara institucijama Evropske unije.

“Evropski emisar Lajčak, naravno, nije odgovoran meni kao premijeru. Odgovoran je Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i Evropskom parlamentu. Ono što sam nedavno rekao je više nego dovoljno za ovu odgovornost”, rekao je Kurti.

“ZSO ne može da bude uslov za implementaciju”

Aljbin Kurti je ponovio da je Beograd insistirao na osnivanju ZSO pre primene Ohridskog sporazuma i dodao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju.

“U pozivu na sastanak rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan na tome da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu u kome je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju”, rekao je Kurti.

Lajčak i Vučić su, tvrdi Kurti, bili koordinisani da učine nemogućim sprovođenje Osnovnog sporazuma u potpunosti.

“Hteli su da ožive jedan scenario gde se samo polovina sporazuma sprovodi, a druga polovina, ona koja čini najcivilizovaniji predlog doborsusedskih odnosa, nezastupanje druge strane u međunarodnim odnosima, da se to nikada ne sprovede. Odbijanje sa moje strane je jedan sasvim logičan potez, a zatim je pokazatelj jedne političke odgovornosti prema republici koju zastupam, a takođe i poštovanje prema vrednostima EU”, kazao je Kurti.

Kurti se zauzeo da se mora sprovesti ceo Osnovni sporazum, a ne samo onaj njegov deo koji traži Beograd.

Istakao je i da pitanje mera koje je EU donela prema Prištini i njihovo eventualno ukidanje ima veza sa deeskalacijom situacije na severu, a ne sa osnovnim sporazumom.

“Deeskalacija se desila u značajnoj meri. Ima više od dva meseca da nema nasilnih incidenata ili nasilnih protesta. Sve što je traženo od nas, mi smo to uradili. Ko je verovao da ćemo imati ovakav mir na severu u septembru”, rekao je Kurti.

Tvrdi da prevremeni izbori na Kosovu ne odgovaraju ni vladi, ni opoziciji. “Opoziciji jer će izgubiti, a vladi jer će ostati bez opozicije”, podvukao je Kurti.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com