LIDERI ČETIRI ZEMLJE POTPISALI ENERGETSKI SPORAZUM Čista energija iz Azerbejdžana kablom preko Crnog mora i do Zapadnog Balkana

Lideri Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su danas sporazum o transportu čiste energije putem podvodnog električnog kabla u Crnom moru iz Azerbejdžana za Evropu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

– S obzirom na trenutni bezbednosni kontekst koji obeležava ruski napad na Ukrajinu treba da uspostavimo bolju saradnju i pokažemo više solidarnosti za ublažavanje zajedničkih problema – rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis na sastanku kojem je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Blic preporučuje

Johanis je istakao da je energetska saradnja odgovor na strateški podsticaj i da će odgovoriti na zahtev Evrope za sigurno energetsko snabdevanje.

Fon der Lajen je istakla da je strategija EU da napusti ruska fosilna goriva i da se okrene ka čistim izvorima energije sa pouzdanim energetskim partnerima.

Foto: Jean-Francois Badias / Tanjug/AP

Ona je rekla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku tom projektu kada bude sačinjena studija izvodljivosti.

– Da bismo integrisali sve veći udeo obnovljivih izvora energije, potrebne su nam jače elektroenergetske interkonekcije i zbog toga je energetski kabl između Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana toliko važan – ukazala je Fon der Lajen.

Ona je rekla da bi crnomorski kabl mogao transformisati Gruziju u elektroenergetsko čvorište, kao i doprineti da počne obnova energetskog sistema Ukrajine i rekonstrukcija te zemlje.

Sporazumom je predviđeno da električni kabl dužine 1.100 kilometara i snage od 1.000 MV prolazi ispod Crnog mora, od Azerbejdžana do Rumunije, kao deo napora EU da nadomesti energiju koju je dobijala iz Rusije, preneo je Rojters.

(Izvor: Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com