LITAR MLEKA I DO 172 DINARA Vlada je odmrzla cenu, mi smo obišli nekoliko radnji i evo šta smo zatekli

Samo dva dana nakon što je Vlada odmrzla cenu mleka, u radnjama, i malim i velikima, trgovci su požurili da promene cenovnike. Razlika u ceni sada je prilična, a ono što smo mogli videti na rafovima jeste i neujednačena ponuda – u radnjama su se pojavila mnoga pakovanja mleka na koja nismo naviki, neka nismo nikada ni videli, a negde je bilo lakše naći mleko od pola litra nego od litar.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Litar dugotrajnog mleka se u velikim marketima u prestonici danas kreće od 115 dinara do 172 dinara. Najniža cena pakovanja od lita i po l se može naći za 164 dinara, pa sve do, kako je “Blic Biznis” zatekao na rafovima, 209. Prethodno je litar dugotrajnog mleka koštao 129 dinara i to je bila maksimalno ograničena dena.

Blic preporučuje

Ono što smo uočili jeste da na rafovima ima mleka – doduše ne brendova na koje smo i navikli da ih ima najviše. Videli smo i da je prazno na rafovima gde je istaknuta akcijska cena. Dakle – jeftinijeg mleka nema.

Cene se po radnjama razlikuju – od 114,99 dinara do 172 dinara za litar dugotrajnog. Negde je litar 130 dinara, negde 160 i to za mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. U istom marketu pola litra svežeg mleka košta 84 dinara. Negde nema dugotrajnog sa ovim procentom masti, ali ima sa 3,2 odsto koje košta oko 180 dinara.

Što se tiče svežeg mleka, najniža cena koju smo našli u jednom većem marketu za litar i po je 165 dinara, a najviša 200. U jednoj maloj trgovini samo je mleko jednog proizvođača bilo u frižideru i cena za 1,5 litara 209 dinara.

Nova cena i za šećer

Vlada Srbije je pre nekoliko dana “odmrzla” cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je bila ograničena na 128,99 dinara. Ograničenje cena će ostati za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

– Doneta je odluka da se ograničenje cena mleka više ne primenjuje i tri su razloga: stanje na tržištu u okruženju, pritisak visokih cena, ali i namera da se članicama Open Balkana obezbedi nesmetano snadbevanje mlekom – rekli su za “Blic Biznis” u Ministarstvu poljoprivrede.

Novom odlukom namera je i da se domaćem tržištu obezbede dovoljne količine.

– Zabranjen je izvoz paserizovanog mleka i to u cilju obezbeđenja dovoljnih količina za domaće tržište, ali podrške našim poljoprivednim proizvođačima da postignu što povoljnije cene. Jedino ce moći ovo mleko da se izvozi u Albaniju i Severnu Maekodniju i to kao podška našim partnerima Open Balkana – rekli su nam u ministarstvu.

Novom uredbom nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Prethodna je cena bila ograničena na 102,99 dinara i to 30. avgusta.

Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com