LJUDI GLEDAJU U CENE VIŠE NEGO IKADA PRE Potpuno novo ponašanje zavladalo je po radnjama: Kupuje se na manje, jure se akcije, svaka roba se odmeri bar dva puta

Građani danas, u jeku inflacije, prilikom kupovine u marketima gledaju cene više nego ikada pre. U korpu uglavnom stavljaju tek ono najnužnije, i u malim količinama, dovoljno za dan ili dva. Oni koji ipak u jednom mahu kupe više proizvoda, retko izađu sa računom manjim od 10.000 dinara. Činjenica je da na kasi zbog iznosa na računu niko ne ostaje ravnodušan i da su cene postale glavna tema.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

“Cene su otišle u nebo, sve je preskupo” , rečenica je koju ovih dana često čujemo od iznenađenih građana u kupovini. Gledaju cene, negoduju ih naglas, i obavezno pitaju za akcije. Dešava se čak da i odustanu od kupovine na kasi, kada čuju koliko nešto košta. Neki su čak odustali i od pravljenja zimnice jer voće i povrće nije dostiglo uobičajenu pristupačnu cenu, kao inače na kraju sezone.

Blic preporučuje

Novi trend u kupovini

Nema sumnje da je aktuelni trend rasta cena totalno promenio ponašanja potrošača, a naročito onih sa prosečnim primanjima. Mnogo su obazriviji, više kalkulišu čak i kod najosnovnijih proizvoda. Kupovina na kilograme sve više ide u zaborav, a aktuelno postaje na grame, pa čak i na komad, takoreći potreba sad za sad.

Ovo je potvrdio i izvršni direktor lanca supermarketa Aldi, Džajls Harl (Giles Hurley). On je za BBC rekao da kupci u sve većem broju prelaze na diskontnu robu, zbog krize troškova života koja i dalje pogađa siromašna domaćinstva.

Foto: shutterstock

“Došlo je do “neviđene” promene u ponašanju potrošača kako je inflacija porasla” rekao je Harli. On je dodao da kupci danas mnogo gledaju cene, što se nije dešavalo ranije.

“Kupci obraćaju pažnju na cenu kao nikada ranije” – rekao je on.

Džajls Harl ovom prilikom je rekao da ovakve stope rasta nisu viđene od od poslednje recesije, misleći na recesiju 2008-2009. godine.

Nebrendirani artikli u fokusu

Zbog prečestog poskupljenja, brendirani proizvodi postali su bukvalno luksuz za prosečnog potrošača, pa i ne čudi što ih građani prilikom kupovine uglovanom zaobilaze. Činjenica je da ovaj trend nije aktuelan samo kod nas, već je primećen i u drugim, znatno bogatijim zemljama.

Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da asortiman privatnih robnih marki u sada čini 51 odsto tržišta, u poređenju sa brendiranim proizvodima. Prodaja najjeftinijih asortimana sopstvenih etiketa porasla je za trećinu u odnosu na prošlu godinu. U jednom poznatom britanskom diskontu više od 90 odsto proizvoda su upravo nebrendirani artikli.

Ekonomski izgledi sve mračniji

Činjenica je da je skok cena doveo do pada standarda, pa samim tim i smanjenja kupovne moći. Predviđanja su na žalost da će u narednom periodu biti još gore.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) nedavno je upozorila da ekonomski izgledi u evrozoni postaju “mračniji”, i da će se poslovna aktivnost, prema njenim očekivanja, “značajno usporiti” u narednim mesecima s obzirom na to da visoke cene energenata i hrane, podstaknute ratom u Ukrajini, smanjuju kupovnu moć potrošača.

Kristin Lagard

Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

Kristin Lagard

“Moje lično predviđanje je da će stvarne brojke biti negde između, i da će više toga biti poznato kada ECB u decembru objavi svoja nova predviđanja. Pozivam vlade u evrozoni da programe ekonomske pomoći usmere onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, ali podsećam da njeno prekomerno deljenje neće pomoći u suzbijanju inflacije”, istakla je Lagard.

Saveti za štednju u kupovini

Imajući u vidu da se posle poskupljenja ovih meseci cene nisu vraćale na staro, ni ne čudi zašto se potrošači nekih proizvoda u potpunosti odriču, kako bi sa prosečnim budžetom izgurali mesec. Ipak, postoji način kako pri kupovini uštedeti.

  • Pratite akcije
  • Kupite sniženi proizvod čak i kada vam ne treba
  • Kupujte u velikim diskontima

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com