Mađarska besna, a Hrvatska kaže: Javite se upravi

Mađarska je u Briselu nastojala da postigne što nižu cenu za transport nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf).

Izvor: Index

EPA/ARMANDO BABANI

EPA/ARMANDO BABANI

A hrvatska strana smatra da tu treba osigurati jednake uslove za sve učesnike na tržištu, prenoi Indeks.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je u Briselu na sastanku ministara energetike pod tačkom razno podstakao raspravu o Janafu u kojoj je rekao da bi bilo dobro da Janaf proširi svoje kapacitete i da Evropska komisija propiše kolike bi trebale biti tarife za transport nafte, rekao je nakon sastanka hrvatski ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović je kazao da Janaf već sada može da zadovolji sve potrebe Mađarske i Slovačke što se kapaciteta tiče. Trenutni kapacitet Janafa je 11.4 miliona tona nafte, a rafinerija u Mađarskoj ima kapacitet 8.1 milion tona.

“Mi smo spremni da budemo partner, da osiguramo dovoljne količine nafte i za Mađarsku i Slovačku, s time što treba da se poštuje ono što Evropska komisija naglašava, a to su jednaki uslovi za sve na tržištu kako bi se osigurala poštena konkurencija”, rekao je Filipović.

Mađarska je u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije, u kojem je dogovorena zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem, uspela da dobije izuzeće. To znači da bi Mađarskoj bilo dopušteno da i dalje uvozi rusku naftu preko Janafa u slučaju da se prekine isporuka preko naftovoda Družba.

Međutim, u tom paketu sankcija naglašava se potreba za ravnopravnim uslovima za sve učesnike na tržištu. U ovom konkretnom slučaju to znači da bi Mađarska trebala da plaća transport ruske nafte po višim tarifama kako ne bi stekla neopravdanu prednost na tržištu budući da rusku naftu nabavlja po znatnoj povoljnijim cenama od onih koje plaćaju ostale države članice od drugih dobavljača. S višim tarifama za transport nafte tako bi se anulirala prednost koju Mađarska ima zbog povoljnije cene ruske nafte.

Filipović je rekao da koji žele da uvoze naftu preko Janafa treba da se jave upravi tog preduzeća i da se s njom dogovore oko cijene. Mađarska i dalje najveći deo nafte dobija iz Rusije preko naftovoda Družba. Ove godine je preko Janafa uvezla manje od miliona tona nafte. Međutim, očito je da postoji strah od mogućeg prekida isporuke preko naftovoda Družba koji ide preko Ukrajine i stoga Mađarska želi da se osigura za slučaj nepredviđenih okolnosti.

Pročitajte više:

“Hrvati zloupotrebljavaju ratnu situaciju”

Hrvatska razbesnela Mađarsku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com