MAĐARSKI ČLANOVI UPRAVE INE DALI OSTAVKE Tvrde da ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje

Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominovao MOL, podneli su ostavke 16. septembra 2022., uprkos tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem avgusta, saopštio je MOL.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Admir Buljubašić / Tanjug

– Gospodin Horváth i gospodin Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. februara 2021. godine. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor, te su uprkos potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali ličnu odgovornost za celokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije. Obojica će nastaviti dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih naslednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije – stoji u saopštenju, piše Jutarnji.hr.

Blic preporučuje

Prema nezvaničnim saznanjima Mađarske, sedišta MOL-a, nazvali ministra privrede Davora Filipovića i obavestili ga da povlače svoja dva člana Uprave Ine. Upravo tu informaciju dostavljaju Nadzornom odboru Ine.

Zadnjih dana bilo je spekulacija o tome kako MOL ne želi opozvati svoje ostale članove Uprave nakon što je ostavku prošle nedelje podnio predsednik Uprave Sándor Fasimon, ali to se pokazalo netačnim. Razgovore s predstavnicima MOL-a vodio je ministar privrede Davor Filipović koji im je još prošle nedelje, nakon Fasimonove ostavke, iznio stavove Vlade o tome će se inzistirati na smeni cele uprave.

Što se tiče hrvatskih članova Uprave Ine, Vlada je već donela odluku o njihovom razriješenju, a koju bi trebao potvrditi Nadzorni odbor na svojoj sednici koja je zakazana za sredu, 21. septembra. Hrvatski članovi ne žele podneti ostavke verovatno zbog velikih otpremnina na koje bi tim potezom izgubili pravo.

Podsetimo, predsednik Uprave Ine Sándor Fasimon prošle nedelje, 7. septembra, ponudio je ostavku.

Foto: Admir Buljubašić / Tanjug

Sándor Fasimon izjavio je tada da nije povezan s kriminalom Damira Škugora i saradnika u Ini, ali da kao čelni čovek fabrike kao moralnu obvezu mora ponuditi ostavku. Kaže kako uprkos činjenici da nije imao “nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom”, kao odgovoran čelnik kompanije mora snositi moralnu obvezu za celu Inu.

“Samim time, ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku”, rekao je Fasimon. Tvrdi da je bio “krajnje šokiran” kada je saznao za postupke Damira Škugora i njegovih saradnika. Škugorovi postupci po njegovim su rečima “vredni (su) prezira i ne predstavljaju identitet Ine”. To nije Ina, to nismo mi”, kaže Fasimon.

Po njegovim rečima, tokom proteklih deset godina Ina je prešla “vrlo dug put, od ruba bankrota do do financijske stabilnosti”, te je u procesu “realizacije najveće industrijske investicije izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka”.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com