Makron pod pritiskom, vlada spremna da interveniše: “Postoji samo jedan izlaz”

Francuska vlada je spremna da interveniše kako bi se okončao višenedeljni štrajk u rafinerijama nafte.

Izvor: Tanjug

epa/ROMAN PILIPEY

epa/ROMAN PILIPEY

To su saopštili ministri u vladi. Zbog štrajka trećini benzinskih pumpi u zemlji nedostaje gorivo.

Štrajk rafinerijskih radnika vrši pritisak na vladu predsednika Emanuela Makrona, jer je rastuća inflacija dovela do većih računa domaćinstava, pa je premijerka Elizabet Born održala u ponedeljak krizni sastanak kako bi se rešio problem nestašice goriva, prenosi Rojters.

“Moramo postići dogovor u narednim satima. Naši sunarodnici ne smeju da budu kolateralne žrtve”, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer za radio Frans. I Le Mer i portparol francuske vlade Olivije Veran istakli su da bi vlada mogla da interveniše kako bi prekinula blokade.

Veran je rekao da bi vlada mogla da naloži radnu obavezu osoblju kako bi se okončale blokade skladišta benzina i da bi mogla ponovo da posegne za državnim strateškim rezervama goriva ako bude potrebno.

Više od 60 posto francuskih kapaciteta za preradu nafte je isključeno zbog štrajka, što je dovelo do skoka cena dizela i primoralo zemlju da poveća uvoz goriva.

Industrijska akcija, koju vodi francuski sindikat CGT, uglavnom je uticala na rafinerije i skladišta francuske naftne kompanije Total Enerži, ali i na postrojenja američkog giganta EksonMobajla u Francuskoj.

Čini se da se u francuskom ogranku američke naftne kompanije nazire kraj šajka pošto su pregovori između menadžmenta i sindikata nastavljeni, dok je situacija u Total Eneržiju i dalje u ćorsokaku, navodi britanska agencija.

“Postoji samo jedan izlaz, a to je da se prekine štrajk”, izjavio je ministar za saobraćaj Kleman Bon, dodajući da će vlada zatražiti od Total Eneržija da nastavi sa svojom šemom rabata za cene goriva još nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com