Mali: “Ovo je prva međunarodna prognoza rasta srpskog BDP-a od 7 odsto”

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali prokomentarisao je prognoze italijanske bankarske grupe Unikredit.


Izvor: Tanjug

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je danas, nakon što je grupa Unikredit povećala prognozu rasta BDP-a Srbije na 7,0 procenata za 2021. sa ranije predviđanih 4,2 odsto, rekao da je to prva međunarodna projekcija da će rast ove godine iznositi sedam odsto, kao i da bi sa tim rastom naša zemlja bila među tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Mali je rekao u Vladi Srbije da već sada može da kaže da će rast srpskog BDP-a u 2021. iznositi najmanje 6,5 odsto.

On je podsetio da je MMF ranije u svojoj prognozi podigao rast BDP-a Srbije u ovoj godini na šest odsto, kao i da je Vlada Srbije rebalansom budžeta predvidela rast od šest odsto.

“Već sada znamo da će to biti najmanje 6,5 odsto”, naglasio je Mali dodajući da je Unikredit banka prva izašla sa projekcijom rasta od sedam odsto za našu zemlju.

Istakao je da to za građane znači ne samo potvrdu odgovorne ekonomske politike već i pravu strategiju investiranja u infrastrukturu i u ekologiju.

“I ako ostvarimo tu stopu rasta bićemo među tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi, što otvara prostor za dodatna ulaganja, u obalsti ekologije, infrastrukture, ali i dalje povećanje plata i penzija. Zadovoljan sam ovim izveštajem”, rekao je Mali.

Poručio je da moramo da ostvarimo stopu rasta BDP-a od sedam odsto ove godine, kako bi bili ove godine među tri najuspešnije ekonomije u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com