Mali: Sa MMF-om postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju

Mali: Sa MMF-om postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju 1Foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je sa delegacijom Međunardnog monetranog fonda (MMF) postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra i pomogao Srbiji da lakše prođe kroz krizu.

Mali je naglasio da je završena treća reviziju aktuelnog PCI instrumenta i sa Misijom je usaglašena buduća saradnja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Očekujem i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF tokom decembra, nakon čega bismo i zvanično ušli u novi aranžman. To će biti dodatna podrška Srbiji da što lakše prođe kroz krizu, ali, pre svega, i dodatna sigurnost da ekonomske posledice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kako bi se ublažili efekati usporavanja svetske ekonomije na Srbiju, istakao je Mali.

Mali je dodao i da je delegacija MMF, sa Janom Kesom Martejnom na čelu, ocenila da se Srbija, posle snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

Fond je posebno istakao da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svetu. Kada je reč o aranžmanu, tekuće ciljeve kontinuirano ispunjavamo, i sada nastavljamo dalje, rekao je Mali.

Cilj je, naglasio je Mali, da se očuva postignuta finansijska stabilnost, ali i da nastavimo sa sprovođenjem jasno zacrtanih reformskih zadataka koje smo zajedno sa MMF postavili ranije.

On je dodao da je MMF ocenio da je Srbija postigla izvandredne rezultate za vreme trajanja kovid krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza izazvana energetskom nestabilnošću te da je zato važan novi aranžman.

Zbog kredibilnosti i stabilnosti javnih finansija nastavljamo sa reformama. Samo tako možemo da dostignemo visoke stope rasta i napredak ekonomije, rekao je Mali.

Kako je istakao, delegacija MMF je posebno pohvalila napore koji su uloženi da se efekti povećanih troškova života što manje odraze na građane.

Mali je istakao da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor, te da će novi aranžman biti još jedna dodatna „brana“ od spoljnih negativnih uticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com