Mediji: Odlaže se početak grejne sezone; Oglasilo se i ministarstvo

Početak grejne sezone, koja je godinama unazad počinjala 15. oktobra, biće pomeren na 31. oktobar, prenose mediji.

Izvor: Novosti, Tanjug

Foto: kizaru43/Shutterstock

Foto: kizaru43/Shutterstock

Kako je nezvanično potvrđeno Novostima, svim toplanama i gradskim upravama prosleđeno je pismo o merama štednje, a u skladu sa tim je pomeren datum početka grejanja.

Ovu odluku će zvanično sutra doneti Vlada Srbije, zatim će je saopštiti premijerka Ana Brnabić, uz navođenje razloga donošenja ove odluke.

Pre nego što se odlučilo na ovaj potez, proveravana je i vremenska prognoza do kraja oktobra, koja ide na ruku odlaganju početka grejne sezone. Uz to, a u skladu sa energetskom krizom u svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba, biće odlučeno da radijatori “prorade” poslednjeg dana oktobra, prenele su Novosti,

Oglasilo se Ministarstvo energetike: Nismo vodili razgovore

Ministarstvo rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu, povodom informacija da će grejna sezona početi u novembru zbog ustede energenata, iako bi zvanično trebalo da krene 15. oktobra.

“Ako postoje argumenti za takav predlog, ministarstvo je spremno da se o tome razgovara. Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem”, navode u ministarstvu.

Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata, kažu u ministarstvu.

Ipak, ističu, da svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.

“Podsećamo da Zakon o energetici u stavu 1. člana 356. propisuje da energetski subjekt koji obavlja delatnost distribucije toplotne energije vrši distribuciju toplotne energije pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS). Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno jedinicama lokalne samouprave da propišu u skladu sa okolnostima”, navodi se u saopštenju.

Prema navedenim propisima svih jedinica lokalnih samouprava koje imaju sisteme daljinskog grejanja, grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu.

Podsećaju da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja Toplane Srbije, kao i predstavnici JKP Beogradskih elektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com