MENJAČNICE PUNE POSLA ZBOG RUSA Menjaju uglavnom oko 3.000 dolara, isplatu traže u domaćoj valuti

Koliko su Rusi prisutni u Srbiji, svakodnevno govore razni pokazatelji. Najpre su pohrlili za iznajmljivanjem stanova, pa im podigli cenu, a zatim sa otvaranjem firmi koje se samo množe. Da nisu u prolazu i da su se kod nas već “udomaćili” govori i podatak da u menjačnicama svakodnevno menjaju na hiljade evra za domaću valutu. Minimalni iznos je 500 dolara, ali uobičajeni iznos za promenu je 2.000 do 3.000 dolara.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Prema rečima zaposlenih u menjačnicama prisutnost Rusa videla se odmah nakon što su krenuli nemiri sa Ukrajinom, menjali su veće svote novca, ali je delovalo da su samo u prolazu. Danas je kaže to samo postalo učestalije, a iznosi za razmenu ne paduju. Zanimljivo je još što najpre podignu novac poslat western unionom i traže da bude isplaćen u domaćoj valuti.

Blic preporučuje

– Ima ih koliko hoćeš. Svakoga dana dolaze i to uglavnom u paru, njih dvojica, trojica, po nekad i porodice ali ređe. Najmanji iznos koji menjaju je 500 dolara, mada i to ređe, transakcije su im uglavnom 2.000 do 3.000 dolara, nekad i više – kaže Viktor iz menjačnice u blizini centra prestonice.

Novac svakodnevno pristiže iz Rusije

Sagovornica “Blic Biznisa” iz menjačnice na Voždovcu kaže se vrlo često dešava da Rusi najpre traže da podignu poslatu sumu preko Western Uniona, a zatim je menjaju u domaću valutu, što govori da imaju nameru da je kod nas i potroše.

– Često se dešava da traže prvo da podignu novac, koji je poslat iz Rusije, nekad je poslat u njihovoj valuti, nekad u dolarima, a onda traže da ga isplatim u domaćoj valuti. Još nikada mi se nije desilo da traže da kupe evre, dolare, ili neku drugi strani novac – kaže sagovornica.

Foto: shutterstock

Iako je od invazije na Ukrajinu prošlo već nekoliko meseci, i da su i Rusi i Ukrajinci masovno napuštali rodnu zemlju, pa im je Srbija bila prvo utočište, činjenice pokazuju da im naša zemlja ipak nije samo tranzit. Ko im šalje novac, i da li kod nas ostaju samo dok ne povuku svoj kapital iz rodne zemlje, nije poznato, činjenica je kako kažu u objektima za promenu valuta, da nisu zainteresovani za kupovinu stranog novca.

Kupovina u kešu

Prema nedavno sprovedenoj studiji “Otkritie banke”, polovina ruskih državljana, u uslovima sankcija, namerava da sa sobom nosi gotovinu za plaćanje robe i usluga, a ranije je to činio svaki peti građanin, prenela je ranije RIA Novosti.

Novinska agencija navela je tada da je u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini jedan broj ruskih banaka isključen iz SWITF sistema, uz podsećanje da su početkom marta međunarodni sistemi Viza, Masterkard, Ameriken Ekspres, japanski JCB, obustavili poslovanje u Rusiji.

Foto: shutterstock

“Zbog sankcija, gotovina je postala mnogo popularnija među Rusima, pa njih 21 odsto nema dilemu da treba plaćati kešom, a još 29 odsto smatra da je sada bolje nositi keš za plaćanje robe i usluga” – naveli su analitičari.

Učenje jezika

Na društvenim mrežama nije retkost da se nađe oglas u kome Rusi traže privatne časove za učenje našeg jezika. Osim toga, često i naglašavaju da su vrlo raspoloženi i za druženje sa našim državljanima kako bi i vežbali konverzaciju.

Činjenica je da u državnim školama još uvek nije primećeno da Rusi upisuju svoju decu, već je više zastupljeno da kod nas pohađaju privatne škole, u kojima naš jezik nije glavni za konverzaciju, već neki drugi strani jezik.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com