Mihajlović: Cilj da do 2050. budemo karbon neutralna država

“Od kada je formirano ovo ministarstvo, govorimo da nijedan projekat u energetici ili rudarstvu ne može biti realizovan ukoliko nisu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine, ali ne samo zato što je to naša međunarodna obaveza, budući da je Srbija potpisala Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Pariski sporazum o klimi, već zato što želimo da stvorimo bolje uslove za generacije koje dolaze, a to je moguće, na tome radimo i cilj je da do 2050. godine budemo karbon neutralna država”, rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

zorana, mihajlović

Kaže da su naši zakoni potpuno usklađeni sa najvišim standardima EU i da nije moguće raditi nijedan projekat bez zaštite životne sredine.

Kada je reč o zagađenju, pored termosektora, veliki problem su individualna ložišta i gradske toplane i ministarstvo protekle dve godine intenzivno radi na tome da pomogne i domaćinstvima i lokalnim samoupravama kako bi se povećalo korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije, rekla je ona.

Potpredsednica vlade je naglasila da pravedna tranzicija i postepeni izlazak proizvodnje energije iz uglja obuhvata ekološke, zdravstvene, socijalne i ekonomske aspekte.

Predstavnici Alijanse za zdravlje i životnu sredinu zahvalili su potpredsednici vlade na sastanku i naveli da otvorenost i transparentnost u radu ministarstva predstavljaju veliku novinu u odnosu na prethodni period.

Oni su rekli da postoji veliki napredak, ne samo u narativu, već i u praksi, imajući u vidu da ministarstvo sprovodi projekte koji imaju za cilj smanjenje emisija štetnih gasova.

Oni si rekli i da se Alijansa bavi pripremom analize normativnih okvira i uticajem termosektora na zdravlje ljudi i da otvoreniji pristup zvaničnih institucija pomaže u sprovođenju analize koja je, kako su istakli, zasnovana na naučnim metodologijama.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com