MILENIJALCI SE MASOVNO VRAĆAJU U RODITELJSKI DOM Kolumnistkinja “Bloomberg-a” postavila škakljivo pitanje: “Da li deci sada treba naplaćivati kiriju?”

Milenijalci se sve više vraćaju svojim roditeljima, tj. njihovim kućama. Usred situacije u kojoj su kirije vanredno visoke, i trenutnih ekonomskih neizvesnosti jedna kolumnistkinja američkog “Bloomberg-a” postavila je u svom poslednjem tekstu, malo je reći, “škakljivo pitanje”: “Kako sada podeliti troškove jednog domaćinstva?”

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Njenu kolumnu prenosimo u celosti:

Blic preporučuje

“Tokom prvih meseci pandemije, procenat mladih koji žive sa roditeljima porastao je na nivoe koji nisu viđeni od “Velike depresije”, prema Pev Research. Iako se situacija ublažila, nedavna anketa PropertiManagement.com pokazuje da se oko 1 od 4 milenijala (ili 18 miliona ljudi između 26 i 41 godine) uselilo kod svojih roditelja ove godine.

Neki roditelji slede stav „moja kuća, moja pravila“, čak i ako je odraslo dete bliže 40 nego 18. Drugi mogu biti skloniji, ali u najmanju ruku očekuju da će dete na neki način doprineti finansijski. Naravno, visoka stanarina i ekonomski napor mogu biti razlog zbog kojeg se odraslo dete vraća, ali to ne znači da bi roditeljski dom trebalo da bude besplatna vožnja bez ikakvih očekivanja ili novčanih obaveza.

Jedini način da se snađete u situaciji jeste da zdravo postavite granice. Roditelji opravdano traže od odraslog deteta da snosi deo finansijskog tereta, bilo kroz plaćanje neke vrste kirije ili doprinoseći troškovima domaćinstva, ali odrasla deca bi takođe trebalo da imaju mogućnost da zatraže značajnu količinu prostora i autonomije.

– Podsticao bih roditelje da traže kiriju. Imati još jednu osobu u kući neće promeniti osnovnu cenu hipoteke ili plaćanja kirije, ali će povećati komunalije i budžete za namirnice. Za one koji žive sa fiksnim prihodom, kao što su penzioneri, to povećanje bi moglo biti problematično.

Foto: shutterstock

Čak i ako vam novac nije potreban, naplaćivanje kirije deci osigurava odgovornost i predstavlja neku vrstu prinudnog štednog računa. Velikodušni roditelji bi mogli da vrate akumuliranu mesečnu stanarinu svojoj deci kada budu spremni da odu.

Bez obzira na razlog, razgovor o plaćanju stanarine treba da se desi pre nego što se dete vrati kući. Roditelji ne moraju da navedu razlog zašto će naplaćivati kiriju, ali bi moglo biti od pomoći da daju neki kontekst.

U idealnom slučaju, stopa bi trebalo da bude skromna, posebno ako je deo razloga deteta za dom zbog gubitka posla ili cene na stambenom tržištu. Skromnost je naravno relativan pojam, ali razlog – ili cilj – iza naplate kirije treba da utiče na cenu. Slično kao zakupac sa stanodavcem, roditelji bi takođe trebalo da budu otvoreni da dete pregovara o ceni.

Pre nego što odredite iznos, korisno je da roditelj i dete imaju otvoren razgovor o ideji zakupnine i onome što se čini izvodljivim. Roditelji bi trebalo da budu spremni da objasne kako se koristi novac od kirije, a dete treba da bude iskreno o tome šta je pristupačno na osnovu njihovog trenutnog zaposlenja i finansijske situacije.

Za roditelje koji se osećaju duboko neprijatno da naplaćuju stanarinu svojoj odrasloj deci, i dalje bi trebalo da postoji diskusija oko očekivanja i granica. Da li se očekuje da odraslo dete nosi obroke u određenim noćima? Da li sama kupuje namirnice? Koliko bi trebalo da pomaže u čišćenju zajedničkih prostora u domaćinstvu? Da li će se od nje očekivati da šeta psa ili da brine o drugim kućnim ljubimcima? Može li pozvati ljude bez pitanja? Da li se od nje očekuje da se prijavi ako se ne vraća kući noću? Dinamika ne bi trebalo da bude podrazumevana samo na onu koja je postojala kada je dete bilo mlađe.

Sa druge strane, odrasla deca moraju da budu proaktivna u vođenju zdravih razgovora o granicama i navode kako misle da će izgledati povratak. Deljenje kako je izgledao vaš život pre nego što ste se vratili moglo bi vam pomoći da uspostavite osnovnu liniju onoga što biste želeli da radite iz dana u dan. Povratak kući može biti posebno težak ako se odraslo dete aktivno zabavlja ili se bavi aktivnostima koje su legalne, ali možda nisu odobrene od strane mame i tate (kao što je pušenje).

Foto: shutterstock

Takođe bi trebalo da postoji iskrena diskusija o očekivanjima u vezi sa traženjem posla ako se dete seli kući nakon gubitka posla. Svakodnevna pitanja o tome šta ste radili tog dana nisu od pomoći — ali pošteno je da roditelji dobiju neku vrstu rutinskog ažuriranja o tome kako ide traženje posla. Previše dosađivanja moglo bi da vas vrati u carstvo dramatičnog zalupanja vratima i okretanja očima. Niko ne želi da se vrati kući samo da bi doživeo regresiju u tinejdžersku dinamiku sa svojim roditeljima.

Jedan od najtežih izazova može biti kada se stariji milenijalci vrate kući svojih roditelja sa partnerom ili mališanima. Iako je to dom bake i dede, roditelji dece postavljaju pravila koja treba da poštuju baka i deda. Odrasla deca mogu izabrati da budu roditelj ili disciplinuju drugačije nego što su odrasla. To nije optužnica roditeljskog stila bake i dede, i važno je da se roditelji ne osećaju napadnutim ili osuđenim jer njihova deca rade stvari drugačije. Ipak, bake i deke bi trebalo da budu u stanju da povuku granice oko toga gde i kako je deci dozvoljeno da komuniciraju sa određenim stvarima u svom domu.

Na kraju krajeva, najvažnije pitanje kada roditelji i odrasla deca žive zajedno nije finansijsko – to je mentalno zdravlje. Povratak u gnezdo može biti u finansijskom najboljem interesu odraslog deteta – ili roditelja , ako dete daje stanarinu ili drugu podršku – ali da li je svako u stanju da ima zdravu dinamiku? Vaša instinkcija može biti najbolji vodič za to da li je vaš novi cimer vredan toga.”

(Bloomberg)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com