Ministarka Đedović: Domaćinstva uštedela u novembru sedam odsto struje

U novembru domaćinstva u Srbiji uštedela su sedam odsto struje u odnosu na isti mesec prošle godine. EPS saopštva da je 40 posto domaćinstva ostvarilo popust od 15 do 30 posto. Ministarka Dubravka Đedović je istakla da je Azerbejdžan poželjna destinacija svim evropskim liderima, a mi imamo sreće da možemo da se naslonimo na tu saradlju. Dogovoreno je da jednu trećinu gasa uvezemo iz Azerbejdžana, kaže ministarka i dodaje da postoji mogućnost i uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebe.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Vlada je usvojila i “Mapu puta za podršku energetici Srbije” koja će se relizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije našoj zemlji od 165 miliona evra.

Blic preporučuje

Ministrka rudrstva i energtike Dubravka Đedović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je Vlada usvojila dokument čime su se stvorili preduslovo da se potpiše ugovor sa EU.

“Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra imati na raspolaganju početkom sledeće godine”, napomenula je ministarka.

Naša zemlja je sa Azerbejdžanom dogovorila saradnju na dva koloseka – u električnoj energiji i gasu.

Ministarka je istakla da je Azerbejdžan poželjna destinacija svim evropskim liderima, a mi imamo sreće da možemo da se naslonimo na tu saradnju.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da jednu trećinu gasa uvezemo iz Azerbejdžana.

A kada je reč o uvozu struje, napomenula je da treba da se analiziraju troškovi i da vidimo da li je to rentabilno, ali bitno je da imamo i tu mogućnost.

“Azerbejdžan se dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, mi možemo da pratimo te projekte i da je priključimo kada za to dođe vreme”, kaže Đedovićeva.

I predsednik i premijerka potvrdili su da EPS sada i izvozi nešto struje.

“Situacija je stabilna, imamo blagi izvoz, pratimo svaki dan šta se dešava. Situacija je dobra i zbog dobrih hidrokapaciteta, ali pratimo i proizvodnju uglja i proizvodnju struje iz uglja. Godinu dana od havarije ne uvozimo struju”, istakla je ministarka i apelovala na građane i privredu da štede energiju.

U novembru 1,32 milion domaćinstava uspelo je da smanji potrošnju struje i tom uštedom ostvarilo je popust od 15 do 30 posto. Cilj je da zemlja mesečno štedi 15 posto.

“Za privredu čekamo finalne rezultate o uštedi. Zaista je odziv dobar i privreda i građani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Blizui 15 odsto uštedelo je do 30 odsto energije u odnosu na prošlu godinu. Imamo manje izdatke, svi imamo koristi od toga. Što se kompanija tiče, najviše je uštedeo Zi Đin”, rekla je Đedovićeva.

Foto: Shutterstock / Ringier

Cilj je da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno. To znači i tržišne cene.

Mediji već prenose da MMF predlaže još poskupljenja struje do maja 2024.

Ministarka kaže da je MMF važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

“Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to”, napomenula je ministarka.

Devet jamskih rudnika Resavice prekinulo je štrajk od danas rade normalno, ali oni traže i da rudnik Soko ponovo pokrene proivodnju. Rudnik Soko ne radi od od aprila kada je bila nesreće u kojoj je stradalo devet rudra.

Ministarka kaže da je svaki posao rizičan, rudarski posao je težak, a za rudnikom Soko ima potrebe.

“Odatle cela privreda ima koristi. Pratimo bezbednosnu situaciju i neće biti otvoren na uštrb bezbednosti. Zahvaljujem se rudarima koji su imali razumevanja za državu. Treba da radimo na održivom rešenju, to nam je cilj i nastavljamo da pričamo i sa rukovodstvom i sa predstavnicima sindikata”, rekla je Đedovićeva.

(Izvor: RTS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com