Ministarstvo rešilo: Konvertovaće 24 helikoptera za borbu; Oružane snage zabrinute

Nemačko ministarstvo odbrane želi da kupi 82 civilna helikoptera Erbas H-145M i neke od njih pretvori u borbene kako bi zamenila svoju borbenu flotu Tiger.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

To je objavio Biznis insajder, pozivajući se na interne vojne dokumente, prenosi Rojters.

Nemačka je prošle godine promenila svoju odbrambenu politiku nakon što je Rusija napala Ukrajinu, uloživši 100 milijardi evra (107 milijardi dolara) za modernizaciju Bundesvera, nemačkih oružanih snaga.

Berlin, koji zbog operativnih problema nije voljan da kupi nadogradnju Erbasovog jurišnog helikoptera Tiger, želi da kupi 82 letelice za 3,05 milijardi evra (3,3 milijarde dolara) i da 24 naoruža protivtenkovskim projektilima, navodi nemačka novinska agencija.

Ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno za komentar.

Helikopteri H-145M odobreni su za vojnu upotrebu, ali nisu dizajnirani kao borbeni avioni i Bundesver je zabrinut oko borbene prikladnosti mašine i zaštite posade, što je ministarstvo do sada ignorisalo, dodaje se u izveštaju.

Bundesver smatra planiranu nabavku “čisto političkom odlukom koja ignoriše operativne potrebe”, navodi Biznis insajder, pozivajući se na pismo Tehničke službe nemačkih oružanih snaga za avione i vazduhoplovnu opremu (VTD 61) upućeno Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com