Ministarstvo: Uprkos evropskoj krizi, obezbeđeno dovoljno energenata za Srbiju

Betadanas 11:40

Ministarstvo: Uprkos evropskoj krizi, obezbeđeno dovoljno energenata za Srbiju 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Tržište energentima u Srbiji je takođe u ovom trenutku stabilno i zemlja će, u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima, i privrede i domaćinstava, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Na sastanku su predstavljeni izveštaji „Srbijagasa“, EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu, ocenjeno je na sastanku.

Rečeno da će biti pokrenut krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade  iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Srbije, Javnog preduzeća „Srbijagas“, EPS-a, AD „Elektromreže Srbije“, „Naftne industrije Srbije“ a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“  i javno komunalnih preduzeća iz Beograda i Vojvodine.

Ekonomija

Gradnja u EU pala tokom avgusta  13

Gradnja u EU pala tokom avgusta 

Proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 1,3 odsto u eurozoni i za 1,8 procenta u Evropskoj uniji u avgustu u odnosu na jul, procenjuje Eurostat.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com