Mislite da je gorivo u Srbiji skupo? Evo kakve su cene u ostatku Evrope

Prilikom dužih putovanja automobilom u ovo doba godine putnici mogu uštedeti novac pomno isplaniranim zaustavljanjem za točenje goriva.

Evo kakve su cene goriva u ostatku Evrope

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Evo kakve su cene goriva u ostatku Evrope

Maksimalna maloprodajna cena dizela u Srbiji ove nedelje iznosi 211 dinara za litar, dok cena benzina iznosi 192 dinara. U susednoj Hrvatskoj cena benzina po litri iznosi 1,58 evra, dok za dizel treba izdvojiti 1,55 evra po litru.

Blic preporučuje

Prema podacima Evropske komisije, najjeftinije gorivo imaju Poljska, Češka, Slovenija i Slovačka. U Poljskoj je cena benzina po litru 1,39 evra, a cena dizela je 1,36 evra za litar. Cena benzina u Češkoj iznosi 1,63 evra, dok je cena dizela 1,57 evra.

U Slovačkoj litar benzina košta 1,69 evra, a litar dizela 1,65 evra. Cena litra benzina u Sloveniji je 1,57 evra, a dizela stoji 1,61 evro. Prema ovim podacima jedino je u Poljskoj gorivo jeftinije nego u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Evrope.

Najviše cene goriva su u Holandiji, Francuskoj i Danskoj. U Holandiji litar benzina košta 2,11 evra, a dizela 1,89 evra. Litar benzina u Francuskoj košta 1,96 evra, a litar dizela 1,88 evra. Cena litra benzina u Danskoj je 2,06 evra, dok je cena dizela 1,85 evra. Cena benzina u Švajcarskoj iznosi 2,02 evra, a cena dizela 2,11 evra.

(Večernji list/Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com