Mladi proizvođači lavande u finalu GENERATOR ZERO KONKURSA: Soter rover robot predstavlja alternativu tradicionalne poljoprivredne mehanizacije

Nakon što su odlučili da postanu proizvođači organske lavande, tim od pet mladih poljoprivrednika primetio je da je poslednjih godina fokus na kvantitetu, dok se istovremeno zanemaruje kvalitet obrade i proizvodnje. Kako i sami kaži u svom radu svakodnevno su se susretali sa izazovima korišćenja tradicionalne mehanizacije, a kao ključne probleme poljoprivrednika u njihovoj branši videli su košenje na strmim terenima, učestalo prskanje i zalivanje voćarskih i vinogradarskih zasada, kao i nedostatak radne snage, u svim aspektima poljoprivredne proizvodnje.

Finalisti Generator Zero 2023

Foto: Ustupljene fotografije

Finalisti Generator Zero 2023

Zbog toga je ovaj mladi tim zaljubljenika u moderne tehnologije, stručnjaka iz oblasti robotike, došao do rešenja za ove probleme i konstruisao Soter Rover, koji je i ovogodišnji finalista konkursa Generator Zero koji sprovodi OTP banka.

Šta je Soter Rover?

Soter Rover je elektro-hibridna robotska platforma, na daljinsko upravljanje i sa GPS navigacijom, koja već koristi postojeće alate za motokultivatore i traktore kategorije I i II.

Zabavna je za upotrebu i bezbedna za rukovaoce pri košenju, prskanju, površinskoj obradi zemljišta, čišćenju snega i drugim komunalnim poslovima. U poređenju sa traktorima, ima između 50 i 70 odsto manju potrošnju goriva, što značajno doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida, a time i efekta staklene bašte, uz efikasniji radni učinak.

Kako ovaj mladi tim objašnjava, patentiran inovativni sklop mehaničkih i tehničkih elemenata mašinu čini kompaktnom i robusnom, čak pet do 10 puta lakšom od traktora kategorije I i II, što rezultuje smanjenjem kompresije tla i obezbeđivanjem kontinuiranog fertiliteta zemljišta, kao i očuvanjem njegovog biodiverziteta.

Šta se sa njim postiže?

Mladi poljoprivrednici i izumitelji ove robotske platforme objašnjavaju da sa mogućnošću simultanog rada i do pet umreženih jedinica Soter Rovera, umesto tradicionalne poljoprivredne opreme, značajno se smanjuje karbonski otisak poljoprivredne proizvodnje kako po jedinici proizvoda, tako i po zaposlenom operateru. Korišćenje elektro-hibridnog pogona, koji ima manju potrošnju goriva u odnosu na tradicionalne traktore, dovodi do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, uključujući i ugljen-dioksid.

Kako funkcioniše?

Finalisti Generatora Zero kažu da je razvojnim planom predviđeno korišćenje SWARM tehnologije za simultani rad umreženih autonomnih jedinica, kao i upotreba različitih vrsta senzora za on-site praćenje useva, prikupljanje podataka o kvalitetu zemljišta i vremenskim uslovima. Sve navedeno doprinelo bi optimizaciji procesa u poljoprivrednoj proizvodnji, omogućavajući precizno i efikasno prskanje, zalivanje i đubrenje.

“S obzirom na to da težimo očuvanju životne sredine kroz digitalizaciju i optimizaciju radnih procesa u poljoprivredi i landscaping, u planu nam je konstrukcija potpuno električne platforme, sa poboljšanim performansama, koja bi u značajnoj meri doprinela našim ciljevima. Takođe, nastojimo da budemo jedni od pionira u oblasti proizvodnje autonomnih vozila u Ag-tech sektoru, uz želju da pored proizvodnje samih robotskih platformi uspemo da edukujemo poljoprivrednike o prednostima precizne poljoprivrede i modernizacije agri-food sektora”, objašnjava mladi tim.

Generator Zero 2023

Foto: Ustupljene fotografije

Generator Zero 2023

GENERATOR ZERO – MOTOR ODRŽIVE BUDUĆNOSTI

Kao i svake godine, tako i ove konkurs Generator želi da preduzetnicima i inovatorima omogući da svojim inovativnim idejama i projektima doprinesu održivoj i digitalnoj budućnosti. Pokrenut od strane OTP banke, od 2017. godine do sada kroz ovaj projekat podržano skoro 100 inovativnih originalnih ideja koje su se našle u finalu.

Pored toga program je bio jedan od prvih koji je pomogao maloj i srednjoj privredi da u svoje poslovanje uvedu digitalne promene, ali i jedan od onih koji su pomogli preduzetnicima da prevaziđu krizu prouzrokovanu pandemijom COVID-19 tokom 2020. godine. Poslednji ciklus koji je sproveden prošle godine posvećen je smanjenju karbonskog otiska, i predstavlja jedinstven konkurs te vrste.

Koliki je značaj Generator imao za male privrednike i ceo inovacioni eko sistem svedoči rekordan broj prijava koji je stigao ove godine, a sam projekat je do sada osvojio četiri nagrade.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com