MMF odobrio Srbiji stendbaj aranžman

imfFoto: EPA/JIM LO SCALZO

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda danas je odobrio Srbiji stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u toj instituciji u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopštila je Narodna bankan Srbije.

Odbor je istovremeno pozitivno ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike.

Nadovezujući se na postignute rezultate i reformsku agendu, novi aranžman sa MMF zamenio je postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou, a novi aranžman predstavlja i podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023-2024. godine, koji su podržani novim stendbaj aranžmanom, usmereni su na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu kroz sprovođenje odgovarajuće energetske politike, reforme u domaćem energetskom sektoru i napodsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, kao i dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor.

Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije.

Odobreni stendbaj aranžman biće dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i NBS odgovornom vođenju ekonomskih politika, izjavila je povodom odluke MMF guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je poručila da u Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima i ukazala da se izazovi i rizici nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet građana i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com