NA MIRAZ TROŠE I 14 ODSTO PRIHODA Novo istraživanje Svetske banke među Indijcima pokazalo potpuno neverovatne činjenice


Foto: BILAWAL ARBAB / EPA;

Poslušajte vest preko audio fajla

Isplate miraza u indijskim selima bile su uglavnom stabilne tokom poslednjih nekoliko decenija, pokazalo je istraživanje Svetske banke.

Istraživači su pogledali 40.000 brakova sklopljenih u ruralnoj Indiji između 1960. i 2008. godine i otkrili da je miraz plaćen u 95 odsto brakova, iako je to u Indiji ilegalno od 1961. godine, prenosi BBC.

Plaćanje i prihvatanje miraza vekovna je tradicija u Južnoj Aziji gde nevestini roditelji daruju novac mladoženji, odeću i nakit porodici mladoženje.


Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA;

Studija je zasnovana na podacima o mirazu iz 17 indijskih država koje sadrže 96 odsto indijskog stanovništva i fokusirana je na ruralnu Indiju, jer većina Indijaca i dalje živi u selima.

Ekonomisti S Anukriti, Nishith Prakash i Sunghoh Kvon koristili su informacije o vrednosti poklona dobijenih ili poklonjenih u vreme venčanja.

Izračunali su “neto miraz” kao razliku između vrednosti poklona koje je nevestina porodica dala mladoženji ili njegovoj porodici i onih koje je mladoženjina porodica poklonila nevestinoj porodici.

Takođe je studijom otkriveno da je prosečni neto miraz tokom vremena bio “izuzetno stabilan”, sa izvesnom inflacijom pre 1975. i posle 2000. godine.


Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA;

Takođe se navodi da miraz troši značajan udeo ušteđevine domaćinstva i prihoda: u 2007. godini prosečni neto miraz u ruralnoj Indiji iznosio je 14 odsto godišnjeg prihoda domaćinstva.

“Kao udeo u prihodu, miraz je vremenom opadao, jer su prosečni seoski prihodi u Indiji porasli”, rekla je dr ekonomista Anukriti iz Istraživacke grupe Svetske banke.

Mnogo se toga promenilo u Indiji između 2008. godine i sada, međutim istraživači navode da se trendovi ili obrasci plaćanja miraza danas verovatno neće previše razlikovati u odsustvu bilo kakvih „dramatičnih promena ili strukturnih prekida na tržištima brakova, zakona, ljudskog kapitala muškaraca i žena i ishoda na tržištu rada žena.

Studijom je takođe otkriveno da je miraz rasprostranjen u svim glavnim verskim grupama u Indiji, a još jedno zanimljivo otkriće bile su značajne razlike u državama tokom vremena.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com