Na mlazni pogon: Prvi let novog drona firme koja proizvodi bajraktare VIDEO

Turska kompanija Bajkar je saopštila da je njen prva borbena bespilotna letelica na mlazni pogon (UCAV) juče završila prvi probni let.

Izvor: Index

Ilustracija: Shutterstock/hikrcn

Ilustracija: Shutterstock/hikrcn

Kompanija je stekla popularnost u svetu pomažući ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruskih snaga, navodi Indeks.

Iz Bajkara su podelili na društvenim mrežama snimak koja prikazuje bespilotnu letelicu Kizilelma (Zlatna jabuka) kako uzleće i zatim se vraća u vazduhoplovnu bazu u severozapadnoj provinciji Korlu, 85 kilometara zapadno od Istanbula.

Flightradar je takođe evidentirao nepoznatu letelicu iznad aerodroma Korlu.

Seldžuk Bajraktar, Bajkarov glavni tehnološki direktor, poručio je da je Kizilelma uspešno obavila svoj prvi let.

Bajkarov prethodni dron Bajraktar TB2 se istakao u globalnim sukobima te gurnuo kompaniju u središte globalne pažnje i transformisao je u velikog proizvođača i izvoznika.

Kompanija planira da gradi proizvodni pogon u Ukrajini

Međunarodna potražnja za Bajkarovim bespilotnim letelicama s propelerom naglo je porasla nakon njihovog korišćenja u Siriji, Ukrajini i Libiji.

Kizilelma će imati veću maksimalnu brzinu i nosivost u odnosu na postojeće dronove. Nova turska bespilotna letelica koju pokreće mlazni motor ima slične spoljne karakteristike poput borbenih aviona pete generacije.

Iz kompanije ističu da će letelice Kizilelma uz konvencionalne misije bespilotnih letelica moći učestvuju i u vazdušnim borbama.

Malezija i Indonezija su već iskazale interes za kupovinu borbenih dronova od Turske, dok je njih 20 isporučeno Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše Rojters.

Bajkar za dve godine planira da dovrši izgradnju svog proizvodnog pogona u Ukrajini, što će biti jedini pogon izvan Turske.

Inače, Turska je svoj nosač namenjen avionim s vertikalnim poletanjem, koji je još u izgradnji, pretvorila u nosač bespilotnih letelica, tako da će nosač služiti kao baza za Kizilelmu i druge bespilotne letelice koje koristi turska vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com