Na nekim kozmetičkim preparatima ne piše rok trajanja: Da li su pouzdani za upotrebu? VIDEO

Beograd — Većina kozmetičkih proizvoda koji se uvoze iz Evrope, od pre dve godine, na deklaraciji ne poseduje podatak o roku upotrebe.


Izvor: B92, TV Prva

Foto: Bro Crock/Shutterstock

Foto: Bro Crock/Shutterstock

Da li to znači da su potpuno bezbedni za upotrebu nezavisno od datuma proizvodnje?

Kada preparat ima dovoljno veliku stabilnost, odnosno kada je njegov rok upotebe veći od 30 meseci, on može da traje neograničeno.

U tom slučaju proizvođač nije u obavezi da navede minimalni rok trajanja na ambalaži, kaže za TV Prva farmaceut dr Sonja Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije.

Dodaje da svi proizvođači koji dokažu da je njihov preparat stabilan 30 meseci ili duže, nisu u obavezi da navedu minimalni rok trajanja, već samo rok trajanja nakon otvaranja.

“Ti preparati su jako stabilni, a proizvođač mora da dokaže njihovu stabilnost. On je na neki način omogućio da u taj preparat ne mogu da prodru mikroorganizmi ili neki drugi agensi, koji bi taj proizvod destabilizovali. Taj preparat koji je tako proizveden može dugo da stoji”, ukazuje ona.

Kada je reč o prepararima koji imaju vodu u sebi, dokrorka kaže da njihova postojanost zavisi od ambalaže i stabilnosti preparata.

U video-prilogu opširnije:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com