Nacionalni specijalitet Hrvatske, dalmatinska pršuta, proizvodi se i u Srbiji, na Zlatiboru …


Mirko Berić je jedan od vlasnika firme “Aćim” koja se na Zlatiboru bavi proizvodnjom dalmatinskog pršuta, nacionalnog specijaliteta Hrvatske. Na Zlatibor, u Srbiju došao je 1991. godine iz Dalmacije, a prvih 960 komada pršute proizveo je 1996. godine.Za proizvodnju pršuta na Zlatiboru opredelio se jer je znao da je ta planina suva, sa 1.000 metara nadmorske visine i posle Hvara, mesto sa najvećim brojem sunčanih dana u godini. Pršutu suši na vetru, a sam proces traje godinu dana. “Ovo nije roba široke potrošnje koja se može napraviti za sedam dana i izvesti. Mi smo toga svesni, tako da se ne zanosimo time. Mi smo dokazali da ova roba ima prolaz na svetskom i evropskom tržištu. Potvrda toga je Institut iz Kumbara, jer smo u njihovom nezvaničnom ocenjivanju dobili ocenu 4,2 za mladi pršut, 4,8 za stari prštu, a maksimalana ocena je 5. To znači da smo bili na zvaničnom ocenjivanju dobili bismo zlatnu medalju”, istakao je Berić.Berić je rekao da medalje nisu bitne, već kvalitet robe. Pršute se suše na vetru, a kada se dime, to se čini hladnim dimom koji se ne oseća prilikom konzumiranja proizvoda. Osim svinjskog buta i krupne morske soli, pršuta nema više ničega.”Proces sušenja je minimum godinu …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com