NAFTA BI MOGLA DA BUDE I UPOLA JEFTINIJA Sitigrup izneo neočekivano istraživanje:Umesto 120 dolara, barel do kraja godine 65

Cena sirove nafte bi mogla da padne na 65 dolara po barelu do kraja ove godine i da nastavi pad na 45 dolara do kraja 2023. ako dođe do recesije koja po definiciji potkopava potražnju, procenjuje američka banka Sitigrup.

Piše: Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Rast cena nafte

Foto: shutterstock

Rast cena nafte

Ovaj scenario je zasnovan na pretpostavci o izostanku bilo kakve intervencije proizvođača iz naftne grupe OPEK+ i padu ulaganja u naftu, naveli su analitičari Sitija, prenosi “Blumberg”.

Možda vas zanima

Cena globalno referentne nafte Brent iznosi danas, prema poslednjim raspoloživim podacima, 113,7 dolara za barel, a američka WTI nafta se trguje za 110,1 dolar po barelu.

U Sitijevoj analizi se poredi aktuelna situacija na tržištu energije sa krizom iz 1970-ih. Ekonomisti ove banke za sada ne očekuju da će SAD zaroniti u recesiju.

– Što se nafte tiče, istorijske činjenice sugerišu da potražnja za naftom postaje negativna samo tokom najgorih globalnih recesija, navode analitičari Sitija u izveštaju objavljenom danas.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com