Narodna banka Srbije očekuje pad inflacije sledeće godine (AUDIO)

narodna, banka, srbije

Na panelu nazvanom “Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?”, održanom u sklopu Beogradskog ekonomskog foruma, viceguverner Narodne banke Ana Ivković je kazala da je inflacija u Srbiji mahom posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište.

Ona je dodala da se naredne godine može očekivati snižavanje inflacije.

Kada je reč o domaćoj valuti, kurs dinara je ostao relativno stabilan, istakla je Ivkovićeva, dodajući da za održavanje te stabilnosti imamo devizne rezerve, koje su na kraju novembra iznosile rekordnih 17 milijardi dinara. Svoj stav izneo je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dragan Đuričin.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić smatra da je Srbija mogla da ima nižu stopu inflacije da se na odgovarajući način bavila energetikom i poljoprivredom, koje su ranijih godina bile izvozno orijentisane, pa bi se lakše branila od uvozne inflacije. Uspostavljanje normalne trgovine u međunarodnim razmerama jako je važno za sagledavanje trajanja inflacije, kaže Šoškić.

Svetski mediji i ekonomisti ne donose optimistične vesti. Naime, kako piše Rojters, inflacija u evro-zoni dostigla je vrhunac, ali opada tako sporo da će biti potrebne godine kako bi se dostigao cilj Evropske centralne banke od dva odsto, stvarajući tako pritisak na nju da pooštri mere tokom većeg dela sledeće godine.

Nove projekcije Evropske centralne banke, kako preciziraju ekonomisti, pokazaće da će inflacija biti iznad cilja i u 2024. godini, i da će na dva odsto pasti tek 2025.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com