NBS PONOVO PODIGLA KAMATNU STOPU – Šesti put zaredom! Jorgovanka nastavlja sa zaoštravanjem monetarne politike

Izvršni odbor Narodne banke Srbije juče je ponovo povećao referentnu kamatnu stopu i to za još 50 baznih poena, na nivo od 4 odsto, saopštili su iz NBS. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 3 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 5 procenata.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

tabakovic dinari kombo CB RAS Vesna Lalic, Shutterstock

Foto: Vesna Lalić, Shutterstock / RAS Srbija

tabakovic dinari kombo CB RAS Vesna Lalic, Shutterstock

NBS je od početka godine već šest puta podizala vrednost referentne kamate, tako što je u aprilu, maju i junu povećavala kamatnu stopu za po 0,50 odsto, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. NBS je inače prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1 na 1,5 odsto.

“U uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, Izvršni odbor odlučio je da dodatno poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova. Donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, Narodna banka Srbije nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja. Time Narodna banka Srbije teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije”, naveli su na sajtu NBS.

Izvršni odbor je istakao da Narodna banka Srbije postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine, vodeći pritom računa i o rastu privredne aktivnosti. Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno sedmo uzastopno povećanje. Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno 300 baznih poena. Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, Narodna banka Srbije cenovnoj stabilnosti u srednjem roku značajno doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com