“NE MOŽEMO DA SE DOGOVORIMO SA RUSIMA” Predsednik Vučić o skladištima gasa i zašto ih NEMAMO VIŠE

“Srbija u ovom trenutku ima najveće rezerve gasa u svojoj istoriji zahvaljujući zakupu skladišta u Banatskom dvoru i ne troši nikakve rezerve.” Međutim, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, naša zemlja je imala ambicije da ta skladišta budu i veća ali da sa ruskim partnerima nije bilo moguće postići dogovor.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Pavlo Palamarchuk / Tanjug/AP

Govoreći o trenutnom stanju u skladištima koje imamo, u današnjem obraćanju naciji, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da ono što imamo u ruskom delu nije naše, i da je Srbija u više navrata tražila od ruskih partnera da sama plati za izgradnju skladišta, ali da nije uspela u tome.

Blic preporučuje

– Što se tiče gasa u Mađarskoj trenutno imamo 380 miliona tona, 286 miliona tona imamo u Banatskom dvoru. Postoji i u ruskom delu skladištu oko 214 miliona tona, ali to je rusko i to nije naše. Zašto nemamo više skladišta u Srbiji? Zato što nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Tražimo već stoti put da izgradimo, da mi sami platimo, tražimo njihov deo ali nismo uspeli u tome – rekao je predsednik.

On je još dodao da tu postoji i bezbroj objašnjenja zašto nemamo više skladišta, ali je naglasio da to nije pitanje naših investicija.

– Ne možete vi da dođete i da napravite gasno skladište tako što ćete da iskopate rupu na Marakani ili na JNA stadionu i kažete “e ovde će da bude gasno skladište”. Ne. Mora da bude mesto gde ste kopali naftu, gde ste vadili gas, to je jedino mesto gde možete da se skladišti gas. Tako da to nije pitanje naših investicija, već su to jedina gde možemo da radimo, zato nemamo veća skladišta. Ali ono što smo mogli da uradimo i uložili smo ogroman novac, a to je da nam gas dolazi.

Uprkos tome, predsednik je napomenuo da je zemlja uložila ogroman novac da obezbedi da nam gas ipak dolazi i sa 660 miliona tona mi u svakom trenutku imamo nesumnjivio dva meseca gasa, a da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog toka.

Predsednik je ovom prilikom istakao da i ako dođe do povećanja cene gasa, a to neće biti skoro, to povećanje neće prelaziti okvire razuma.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com