“NEĆEMO DOZVOLITI DA KOPAONIK BUDE NOVI ZLATIBOR” Ministarka o planinama za koje tvrdi da nisu reprezentativne, ali o “master planovima”

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Srbija je zaključno sa danasnjim danom ostvarila oko 9,5 miliona noćenja turista i oko 2,2 miliona dolazaka, što je malo slabiji rezultat od onoga koji smo imali turistički rekordne 2019. godine kada smo imali više od 10 miliona noćenja i 3,6 miliona dolazaka, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a potom se i dotakla teme gradnje na Zlatiboru i master plana za Kopaonik.

Dodala je da će do kraja godine broj noćenja iz 2019. biti premašen ali broj dolazaka turista iz te godine svakako neće.

Prema njenim rečima ovi brojevi su pokazatelji dobre turističke 2021. godine koji prevazilaze očekivanja od nje.

Tatjana Matić

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Tatjana Matić

Matić je u razgovoru sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji navela da su domaći turisti spasili našu turističku sezonu prošle godine a bili su dominantni i ove godine, jer oko 51 odsto ovogodišnjih turista čine domaći posetioci.

– Mi ove godine imamo povećanje broja dana koje ljudi provode u Srbiji. Mnogo nam mje pomogla zelena lista na kojoj smo bili, istakla je ona i navela da je dobrim rezultatima doprineo i dolazak stranaca na vakcinaciju u Srbiji, pre svega onih iz regiona a onda i ostalih.

Kao zanimljivo je navela da je dobroj sezoni pomogao i nautički turizam, čiji dalji razvoj je paralelno sa banjskim turizmom, koji je ove godine doživeo ekspanziju, najavila u predstojećem periodu.

Odgovarajući na pitanje da li postoji master plan za Kopaonik, istakla je da će Ministarstvo koje vodi dati sve od sebe da on ne postane novi Zlatibor, koji, kako je rekla, ne izgleda reprezentativno i da postoji master plan za Kopaonik, koji je donet 2009. godine, a izmenjen 2016. godine.

– Suština je da u skladu sa strategijom razvoja turizma u Srbiji od 2020. do 2025. godine mi treba da završimo 16 master planova. To su Fruška gora za područje Irig, Golija, Stig, Gučevske planine, Palić, Gornje Podunavlje, Donje Podunavlje, Put rimskih careva, Sokobanja, Stara planina, Tara, Zlatibor, Zlatar, Novo Miloševo, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Besna Kobila i Sremski Karlovci, rekla je Matić.

Naglasila je da je uloga države da se obezbedi odgovarajuća infrastruktura i putna i komunalna za razvoj svih turističkih destinacija u Srbiji i da će se na tome raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com