NEMA KUPCA ZA “SRPSKU FABRIKU STAKLA” Imovinu vrednu 10 milijardi dinara jedini učesnik hteo da plati daleko ispod cene

U prvoj prodaji “Srpske fabrike stakla”, nije pronađen ni jedan kupac jer, kako je objavljeno na sajtu Opštine Paraćin, jedini učesnik je ponudio cenu manju od 50 odsto procenjene vrednosti koja iznosi 10,18 milijardi dinara (oko 86,79 miliona evra).

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Fabrika stakla

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Fabrika stakla

Prema rečima portparola Privrednog suda u Kragujevcu Saše Milosavljevića, kako je ponuđena cena manja od 50 odsto procenjene vrednosti, te kupac nije proglašen, stečajni upravnik je ponudu uputio poveriocima na odlučivanje. Za donošenje te odluke oni imaju 15 dana.

Blic preporučuje

Prodaja oglašena početkom septembra

Srpska fabrika stakla u stečaju koja je procenjena na 10,1 milijardu dinara ponuđena je po prvi put na prodaju, 7. septembra 2022. godine.

Kao najvažnija imovina Paraćinske Staklare navedeno je 78 proizvodnih objekata u katastarskoj opštini Paraćin grad i Plana, kao i poslovni prostori u Paraćinu i Beogradu, kao i 1 stan u prestonici. Takođe, u sklopu imovine preduzeća nalazi se i sedam zemljišnih parcela u Paraćinu površine 45.000 kvadrata.

3 stečaja od 2017. godine

Prvi put stečaj Srpske fabrike stakla otvoren je 20. septembra 2017. godine, predlog čačanske firme Veksilum Balkan, koja je od Staklare potraživala 47 miliona evra.

Prvi put, stečaj Srpske fabrike stakla bio je otvoren 20. septembra 2017. godine, i to na predlog čačanske firme Veksilum Balkan, koja je od Staklare potraživala 47 miliona evra, ali je Apelacioni sud u Beogradu tu odluku poništio. Od prvobitnih 800 zaposlenih, na posao je tom prilikom vraćeno samo oko 570.

Privredni sud u Kragujevcu opet pokreće stečaj, da bi on ponovo u martu 2018. godine bio obustavljen.

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Treći po redu stečaj, otvoren je rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu u septembru 2020. godine, zbog trajne nemogućnosti plaćanja paraćinske Staklare.

Bankrot 2021. godine

Rešenje o bankrotu “Srpske fabrike stakla” objavljeno je na oglasnoj tabli Prvirednog suda u Kragujevcu 12. jula 2021. godine, kada je naloženo da se bez odlaganja započne proces unovčenja stečajne mase.

Krajem istog meseca, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je objavila poziv za usluge procene likvidacione vrednosti imovine Srpske fabrike stakla i procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Istorija fabrike

Srpska fabrika stakla osnovana je 1907. godine na mestu Minhove Tekstilne fabrike u Paraćinu. Prva fabrika koju je podigla grupa beogradskih trgovaca imala je 14 lonaca za proizvodnju šupljeg i presovanog stakla i zapošljavala je 350 radnika koji su mahom došli iz Češke.

Tokom vremena, i pored brojnih izazova, fabrika je napredovala i beležila rast proizvodnje. Pre početka Drugog svetskog rata u svom asortimau je imala oko 1.300 različitih proizvoda od stakla. Pored presovanog stakla, Srpska fabrika stakla je pravila i vrlo retki proizvod od kristalnog stakla – iberfang, koji se izrađivao samo u nekolicini staklara u Evropi.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com