NEMAČKA VLADA OGRANIČAVA CENE GASA Preuzeli dug od 200 milijardi evra kako bi zaštitili domaćinstva i potrošače

Nemačka vlada će preuzeti novi dug od 200 milijardi evra kako bi primenila gornju granicu cene gasa koja ima za cilj da zaštiti potrošače i kompanije od visokih troškova energije, najavio je u četvrtak kancelar Olaf Šolc.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Markus Schreiber / Tanjug/AP

„Nemačka vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da snizi cene [energije]“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, kojoj je prisustvovao praktično pošto je još uvek u karantinu nakon infekcije COVID-19. „Sada postavljamo veliki odbrambeni kišobran… koji ćemo obdariti sa 200 milijardi evra, piše Politico.

Blic preporučuje

Saopštenje je usledilo nakon višednevnih pregovora između socijaldemokratskog kancelara, ministra ekonomije Roberta Habeka iz Zelenih i ministra finansija Kristijana Lindnera iz liberalnih Slobodnih demokrata o tome kako odgovoriti na ono što je Lindner opisao kao „energetski rat“ koji je pokrenula Rusija.

„Ova odluka je kristalno jasan odgovor [ruskom predsedniku Vladimiru Putinu]“, rekao je Lindner na konferenciji za novinare. „Ekonomski smo jaki i mobilišemo ovu ekonomsku snagu kada je to potrebno.

Foto: Roman Pilipey / EPA;

Prema predloženoj šemi, država će postaviti limit za cene gasa i platiti razliku između te granice i onoga što uvoznici gasa plaćaju na svetskom tržištu. Veliki nemački dobavljači energije poput Unipera našli su se u teškom finansijskom stanju nakon što je Rusija zaustavila isporuke gasa Nemačkoj, jer ih je primorala da nadoknade nedostajuće količine skupim kupovinama u poslednjem trenutku na svetskom tržištu.

Vlada je ranije planirala da nadoknadi dobavljačima povećane troškove uvoza korišćenjem poreza na cenu gasa koji plaćaju kupci. Šema, koja bi povećala račune za energiju i suočila se sa snažnom reakcijom, sada će biti ukinuta, rekao je Šolc.

Trenutni plan za ograničenje cene gasa zahtevaće preuzimanje velikih količina novih dugova — takođe politički osetljivo pitanje, pri čemu je Lindner prethodno insistirao da Nemačka sledeće godine mora da se pridržava svog ustavom utvrđenog ograničenja duga.

Prema predloženom kompromisu, vlada će iskoristiti derogaciju da finalizira gornju granicu cene gasa preko posebnog fonda koji je van pravila o kočnici duga.

Foto: shutterstock

Vlada će koristiti fond za ekonomsku stabilizaciju koji je prvobitno osnovan da zaštiti kompanije od posledica krize izazvane korona virusom.

„Želimo da jasno odvojimo kriznu potrošnju od našeg redovnog upravljanja budžetom“, rekao je Lindner, insistirajući da je nemačka vlada ostala posvećena konzervativnoj fiskalnoj politici koja ima za cilj da ograniči inflaciju, za koju se očekuje da će u Nemačkoj dostići 10 odsto.

„Želimo da pošaljemo veoma jasan signal tržištima kapitala: Čak i ako sada koristimo takav odbrambeni kišobran, Nemačka će se držati svoje fiskalne politike orijentisane na stabilnost i održivost“, rekao je Lindner i dodao: „Nemačke državne obveznice ostaju zlatni standard u svetu.”

Ministar finansija je takođe udario u novu britansku vladu, koja je prošle nedelje objavila mini-budžet koji je doveo do pada funte na istorijski najniži nivo u odnosu na dolar i povećao troškove zaduživanja.

„Mi izričito ne sledimo primer Velike Britanije na putu ekspanzivne fiskalne politike“, rekao je Lindner.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com