Nemce brine hoće li ostati bez piva zbog nestašice CO2; Pitali smo: Šta čeka srpske pivopije?

Skok cena energenata i problemi u lancima snabdevanja izazvani ratom u Ukrajini šire sa na razne industrijske grane.

Izvor: B92.net

CO2 neophodan za istiskivanje piva iz bačvi prilikom točenja; Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

CO2 neophodan za istiskivanje piva iz bačvi prilikom točenja; Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Izgleda da su na red došli proizvođači u Srbiji omiljenog napitka – piva.

Naime, nemačkoj industriji pića nedostaje ugljen-dioksid. To usporava pivare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a niko ne očekuje brz oporavak.

Generalni direktor Nemačkog udruženja pivara Holger Ajhel razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljena kiselina hitno je potrebna u celokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakovanja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačvi prilikom točenja.

Zbog nestašice CO2 čak je i poznati proizvođač Sanpellegrino u severnoj Italiji nedavno obustavio proizvodnju mineralne vode i sode na dva dana, piše Indeks.

Ugljene kiseline takođe je malo i u Austriji, u kojoj kažu da su glavni razlozi nestašice “pre svega visoke cene energenata, s kojima se neki proizvođači ugljen-dioksida više ne mogu nositi pa smanjuju ili zatvaraju proizvodnju”.

Što je još gore, ograničene su i proizvodnje u kojima se kao nusproizvod stvara ugljena kiselina.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Snabdevači CO2 najavljuju novi cenovnik; Ilustracija: Shutterstock/momente

Snabdevači CO2 najavljuju novi cenovnik; Ilustracija: Shutterstock/momente

Kompanija Meser tehnogas u Srbiji redovno snabdeva svoje kupce sa CO2, kao i sa ostalim gasovima, rekli su za B92.net iz te kompanije. Dodaju da nije bilo redukcija i prekida u snabdevanju.

“Potrebne količine CO2 obezbeđujemo uglavnom uvozom iz susednih zemalja u kojima Meser grupa ima proizvodnju, kao i iz drugih izvora”, kazali su nam u ovoj kompaniji.

“Cene nismo menjali, ali je izvesno da ćemo to uskoro učiniti”, najavljuju iz Mesera i dodaju da ulažu velike napore da korisnicima obezbede potrebne količine.

Vlasnik Srpske kuće piva koja se bavi i prodajom i proizvodnjom kraft piva Neven Erić potvrdio nam je da za sada nema problema u nabavci ugljen-dioksida na srpskom tržištu. Taj gas je, dodaje, neophodan kako za proizvodnju, tako i za pakovanje tog napitka.

U Hrvatskoj bez problema

Ilustracija: Depositphotos/NatashaFedorova

Ilustracija: Depositphotos/NatashaFedorova

“Što se tiče nestašice CO2, Zagrebačka pivovara je u svojoj proizvodnji samodovoljna 96 posto s potrebama CO2, odnosno skoro u potpunosti rekuperiramo CO2 iz proizvodnog procesa potreban za finalni proizvod”, rekli su iz te pivare za hrvatski portal.

U Jamnici takođe nemaju problema s nestašicom CO2. Proizvodnja mineralne vode ide normalno. I jedan proizvođač kraft piva je rekao da nabavka ugljen- dioksida nije problem.

“CO2 je poskupeo kao i svi drugi proizvodi zbog povećanja cena energenata, ali zasad nema nestašice”, kažu za Indeks iz firme Messer Croatia plin, koja pripada grupaciji Meser i ima više prodajnih skladišta i distribucionih centara širom Hrvatske, a od njih ugljen-dioksid nabavljaju i neke pivare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com