NESIGURNOST NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA Kamatne stope ključno pitanje

Na svetskim se berzama prošle sedmice trgovalo vrlo nesigurno, pa bi jedan dan cene deonica porasle, a već drugi pale, zavisno o procenama ulagača do kojeg će nivoa zbog visoke inflacije centralne banke povećati kamatne stope.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Na Volstritu je “Dov Džons” prošle sedmice ojačao 0,9 odsto, na 33.203 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,2 odsto, na 3.844 boda, a Nasdaq indeks 1,9 odsto, na 10.497 bodova.

Blic preporučuje

Pad S&P 500 i Nasdaqa treću sedmicu zaredom posledica je strahovanja ulagača da će američka centralna banka povećati kamatne stope na više nivoe nego što se procenjivalo.

Uprkos agresivnom povećanju kamata Feda od početka godine, američka privreda i dalje snažno raste.

Naime, konačna procena pokazala je da je u trećem tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 3,2 odsto na anualiziranom nivou, više nego što je prvotno procenjeno.

Foto: Tanjug/AP

Podaci s tržišta rada pokazali su da je pre nedelju dana broj zahteva za pomoć nezaposlenima porastao na 216.000, manje od očekivanih 222.000.

Ti podaci pokazuju da su privreda i tržište rada i dalje vrlo snažni, što će i dalje podržavati visoku inflaciju.

To pak znači da bi Fed mogao povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

– Snažni privredni pokazatelji navešće Fed da zadrži nogu na privrednoj kočnici i nastavi zaoštravati monetarnu politiku. A to znači da postoji rizik da se s povećanjem kamata pretera, što bi se snažno odrazilo na privredu”, objašnjava Liz Ann Sonders, strateginja u kompaniji “Charles Schwab”.

Foto: shutterstock

I dok ove godine solidno raste, iduće bi privreda mogla uroniti u recesiju.

– Tržište prelazi iz faze zabrinutosti oko toga koliko će Fed povećati kamate u fazu zabrinutosti u vezi recesije iduće godine u SAD-u, ali verovatno i globalno. A to znači i da su procene zarada kompanija za iduću godinu previsoke – kaže Met Staki, portfelj menadžer u kompaniji “Northwestern Mutual Wealth Management Company”.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cene dEEonica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

A na eVropskim su berzama cene deonica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 odsto, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 odsto, na 13.940 bodova, a pariški CAC 0,8 odsto, na 6.504 boda.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com