NIJE SVE U PIKSELIMA Šta morate da znate kada birate telefon na osnovu kamere

Nekada smo na fotografije čekali danima. Prvo da se „ispuca“ ceo film, nosili na razvijanje i tek onda, sa nestrpljenjem pregledali da li je baš ona slika koja je najvažnija ispala kako treba, da li je neko trepnuo, nepozvan upao u kadar ili ono najgre, da li je mutna. Mlađe generacije se sigurno ne sećaju te neizvesnosti, ali znaju koliko je frustrirajuće kada fotografije sa mobilnog ne budu dovoljno kvalitetene.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Da bi znali koja kamera na mobilnom telefonu neće da vas izda onda kada vam je najpotrebnija, ne morate baš da znate u detalje kako sve funkcioniše, ali značiće da znate na koje specifikacije treba obratiti pažnju kada birate model za sebe.

Za rezoluciju kamere znaju svi. Svi misle što više piksela, to bolje. Da, rezolucija je i te kako značajna, ali iza te brojke sa megapiskelima kriju se i druge stvari koje su često puno bitnije, pa čak i presudne da biste na kraju imali fotografiju ili snimak koji je dobar da direktno može da ide na mreže, ili čak, ako ste od onih nostalgičnih, da se pretvori u fizičku fotografiju koja ide u ram.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Dobar primer sinergije sočiva kamere sa dobrom rezolucijom i inovativnim softverom i opcijama koje ga prate, jeste novi član X serije kompanije vivo. Smartphone vivo X80 Lite 5G ima trostruku glavnu kameru sa glavnim sočivom rezolucije 64 megapiksela. Njemu je dodata tehnologija optičke stabilizacije slike (OIS), koja gotovo potpuno eliminiše zamućene snimke i podržava duže vreme ekspozicije, što obezbeđuje jasnije i svetlije slike i video zapise, čak i u uslovima slabog osvetljenja.To zapravo znači da na raspolaganju imate tehnologiju koja stabilizuju sve komponente unutar kamere pa tako ukoliko vam ruka nije dovoljno stabilna, na slikama se neće videti uticaj tog podrhtavanja prilikom fotografisanja i snimanja. Odnosno dobijate oštre i precizne fotografije čak iako su možda pravljene dok ste u pokretu. U isto vreme optička stabilizacija kod novog vivo telefona pomaže ukoliko slikate noću ili pri slabijem svetu. Kamera je zahvaljujući OIS duže stabilna, i zbog toga je u stanju da primi više svetla i napravi svetlije i bolje fotografije.

Autofokus, stabilizacija, opcije za blogere

Inače, vivo X80 Lite 5G ima još dve kamere koje čine sistem glavne – ultraširokougaona od 8 megapiksela, koje omogućava snimanje visokokvalitetnih, super širokih snimaka ali i fotografija kako biste uhvatili svaki detalj u kadar, kao i treću, makro kameru od 2 megapiksela za snimanje detalja izbliza.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Ništa manje zanimljiva i tehnološki inovativna nije ni prednja kamera koju svi koristimo svakodnevno. vivo je za nju izabrao dve vrlo značajne komponente – automastko fokusiranje i algoritam veštačke inteligencije. U prevodu, dobijate jasnije, detaljnije i preciznije fotografije i snimke ukoliko koristite prednje sočivo od 50 megapiksela. Poseban naglasak je stavljen na autofokus koji može da se fokusira na oči osobe koja pravi selfi tako da bez obzira na osvetljenje, dobijate uvek isti kvalitet fotografija.

Ako ste od onih koji su sve prebacili na TikTok i Instagram Reels, ali iako još niste odustali od YouTube, onda vredi spomenuti šta sve može kamera ovog telefona u domenu video zapisa. I glavna ali i selfi kamera na vivo X80 Lite 5G beleže 4K video, za UHD snimke u pokretu. To opet znači, podrhtavanje ruke, snimanje tokom kretanja ili dok ste na primer na rolerima, skejtu ili bicikli, neće poremetiti kvalitet vašeg videa. Sve to zahvaljujući hibridnoj stabilizacija slike koja kombinuje optičku i elektronsku stabilizaciju.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

vivo ide i korak dalje pa pomaže i kod editovanja. Najpre, kod sefli kamere tu je natural portret mod tako da automastki dobijate poboljšanje snimka, multi-style portrait nudi i efekat motion blur uz pomoć kog se glavni subjekat slike jasno odvaja od „zamućene“ pozadine i tako dobije i jedinstvena i zabavna fotografija ali i video.Tu je i nova funkcija vlog movie sa brojnim šablonima i uputstvima za snimanje u različitim situacijama.

Dodatak na sve ovo je što je X80 Lite 5G jedan jak i upečatljiv telefon. Naime, dizajniran je tako što ima zadnji panel koji može da menja boju. Njegova Sunrise Gold verzija sadrži Fluorite AG staklo koje se, zavisno od svetlosti kojoj je izloženo, dinamički menja iz zlatne u crvenkasto-narandžastu nijansu, Tanak telefon sa kućištem od 7,79 mm i samo 177 grama težine (veličina ekrana je 6,44 inča) takođe doprinose odličnom utisku koji X80 Lite 5G ostavlja.

Pokreće ga brzi MediaTek Dimensity 900 čipset uz 8 gigabajta radne memorije a ima i softverski podržano proširenim RAM od 8 GB. Dodatak je brzina 44W vivo FlashCharge tehnologija koja bateriju kapaciteta 4500mAh sa 1% na 61% puni za samo 30 minuta.

Od mobilnog telefona teško da nešto možete više poželeti!

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com