NIS: Strogo se pridržavamo propisa država u kojima poslujemo

NIS je u odgovoru naveo da će kompanija u potpunosti sarađivati sa svim nadležnim organima u Rumuniji.

“Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje. Kompanija je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji”, saopštio je NIS.

Inače, mediji prenose da Tužilaštvo prvi put pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, a da Nacionalna asocijacija za mineralne resurse kaže da je NIS radio po zakonu.

Rumunske vlasti objavile su juče da su pokrenule krivičnu istragu protiv četvoro zaposlenih u rumunskoj podružnici kompanije NIS Petrol čije je sedište u Srbiji, a zbog sumnje za odavanje poslovnih podataka.

Rumunska služba za informisanje i odnose sa javnošću Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma navela je, između ostalog u svom saopštenju objavljenom na njihovom sajtu, da je četvoro zaposlenih izbegavalo “metodološke norme za primenu Zakona o nafti, odnosno procedure koje je nametnula Nacionalna agencija za mineralne sirovine” i da su slali “neobjavljene podatke u vezi sa resursnim fondom (rezervama minerala) u Rumuniji kompaniji iz istog konzorcijuma u Srbiji”.

Racije u kancelarijama u Bukureštu i Temišvaru

Rumunski tužioci za organizovani kriminal saopštili su da je policija u okviru istrage izvršila raciju u kancelarijama te podružnice u glavnom gradu Bukureštu i u Temišvaru na zapadu zemlje, kao i pretres u domovima tih zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, nakon pretresa oduzeto je više dokumenata i medija za čuvanje podataka, a osam osoba je privedeno na saslušanje u Upravu za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma.

Takođe je podneta optužnica protiv četiri osobe koje su privedene na saslušanja, a koji su strani i rumunski državljani.

Rumunski mediji javili su, kako prenosi AP, da su četvorica osumnjičenih državljani Moldavije i visoko rangirani u rumunskoj filijali NIS Petrola.

“Optužnicu su podneli tužioci Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma – Teritorijalna služba Temišvara, tvrdeći da su zaposleni u filijali multinacionalne kompanije (koji imaju rukovodeće ili druge odgovornosti u kompaniji ili, naprotiv, nemaju potrebna ovlašćenja za obavljanje određenih poslova u okviru ovog preduzeća) izbegavali metodološke norme za primenu Zakona o nafti, odnosno procedure koje je nametnula Nacionalna agencija za mineralne sirovine i slali neobjavljene podatke u vezi sa resursnim fondom (rezervama minerala) u Rumuniji kompaniji iz istog konzorcijuma u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

NIS Petrol Rumunija upravlja Gaspromovim benzinskim stanicama na zapadu te zemlje i sprovodi istraživanje novih izvora nafte. Rumunski tužioci su rekli da su, kako navodi AP, informacije o geološkim podacima poslate u Beograd i Rusiju pre nego što su dostavljene rumunskim vlastima.

Srbija je 2008. godine prodala većinski udeo u svom državnom naftnom preduzeću NIS ruskom Gaspromnjeftu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com