NIS u petak objavljuje kvartalne rezultate nakon rekordnog profita u drugom kvartalu

Tekst objavljen: 31.10.2022 14:50        

Naftna industrija Srbije (NIIS) održaće Dan investitora u petak, 4. novembra, kada će objaviti i poslovne rezultate za treće tromesečje i prvih devet meseci

NIS u petak objavljuje kvartalne rezultate nakon rekordnog profita u drugom kvartalu

Očekuje se da će NIS ponovo zabeležiti veoma dobru profitabilnost, ali slabiju u odnosu na prethodno tromesečje u kojem je ostvarena rekordna cena sirove nafte. Prosečna cena Brenta u periodu jul-septembar iznosila je 97,5 dolara, što je za trećinu više u odnosu na prošlu godinu, ali je na kvartalnom nivou bila niža za skoro 15 procenata.

Očekivani rezultat za treći kvartal trebalo bi da je podržan nastavkom jake tražnje na tržištu i oporavkom turističke sezone, dok su na negativnoj strani stajala državna ograničenja u pogledu cena i izvoza naftnih derivata. Takođe, očekivane sankcije EU primorale su kompaniju da u prvoj polovini godine formira značajne zalihe sirove nafte po cenama koje su znatno više u odnosu na 88 dolara gde se Brent nalazio poslednjeg dana septembra.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


NIS je u prvom polugodištu ostvario dobit od 43,7 milijardi dinara, nakon što je u drugom tromesečju ostvarena rekordna kvartalna dobit otkada je kompanija kotirana na berzi od 28,1 milijardu dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com