Нова ерупција вулкана на Исланду – лава летела 50 метара увис

среда, 29.05.2024,  21:08 -> 21:47

Извор: Ројтерс, РТС

На југозападу Исланда дошло је до нове ерупције вулкана на полуострву Рејкјанес, пете од децембра. Ерупција је почела након низа земљотреса у близини града Гриндавика. Власти упозоравају на могуће вулканске активности у близини престонице Рејкјавика.

На полуострву Рејкјанес, на југозападу Исланда, поново је дошло до ерупције вулкана, што је пета ерупција тог вулкана од децембра.

До нове ерупције дошло је након еруптивне активности вулкана која је трајала скоро осам недеља, пренео је Ројтерс.

Вулкан је прорадио избацујући лаву, због чега је евакуисана популарна геотермална бања Плава лагуна.

Ерупција је почела у поподневним сатима након низа земљотреса северно од Гриндавика, приобалног града са 3.800 људи који је углавном евакуисан у децембру, када је дошло до ерупције вулкана.

Исландски Метеоролошки завод саопштио је да је лава летела око 50 метара увис из пукотине дугачке око 2,5 километра и текла према Гриндавику.

Власти су упозориле на ризик од обновљене вулканске активности у области јужно од главног града Рејкјавика, јер студије показују да се магма накупила под земљом.

Научници упозоравају да би ерупције могле да се дешавају изнова и изнова у Рејкјанесу деценијама или чак вековима.

Ово је осма ерупција на полуострву од 2021. године када су поново постали активни геолошки системи који су били неактивни око 800 година.

Током претходних ерупција дошло је до поремећаја у раду даљинског грејања.

Такође, били су затворени кључни путеви и сравњено неколико кућа у рибарском граду Гриндавик, где се од тада вратило само неколико становника.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com