Novac kojim odavno ne može da se kupuje još nije iščezao

Više od 20 godina ljudi širom evrozone plaćaju zajedničkom valutom, ali novac kojim odavno ne može da se kupuje još nije iščezao.

Izvor: DPA

Ilustracija: Shutterstock/XXLPhoto

Ilustracija: Shutterstock/XXLPhoto

Nemačka centralna banka je ove godine zamenila više od 49 miliona maraka u evre, piše dpa.

Prvi put od 2018. je razmena naglo skočila. Johanes Berman iz Bundesbanke je rekao da je to zato što je tokom pandemije bilo teže razmeniti marke. Naime, Bundesbanka je 2021. privremeno ograničila broj usluga koje je nudila.

“Prema tome, tokom protekle dve godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamenjene za evre”, rekao je Berman za dpa.

Preokret trenda ipak ne očekuje. “Ne očekujem da će više novca da se zameni. Naprotiv, suma se stalno smanjuje”.

Skoro 21 godinu nakon uvođenja evra, novčanice i kovanice nemačke marke u vrednosti u milijardama evra još nisu vraćene. Prema Bundesbanki, ukupna vrednost krajem novembra bila je nešto ispod 12,3 milijarde maraka (oko 6,29 milijardi evra).

“Nemačka je jedna od šest zemalja u evrozoni koje neograničeno mogu da razmenjuju nacionalne novčanice i kovanice”, objasnio je Berman.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, građani takođe mogu da menjaju novčanice i kovanice svoje stare nacionalne valute u evro bez vremenskog ograničenja.

Najveći deo zaliha marke razmenjen je u vreme uvođenja evra.

Novčanice u vrednosti od 5,7 milijardi maraka i kovani novac od oko 6,6 milijardi maraka još nisu vraćene.

“Kovanice nemačke marke imaju tendenciju da nestanu, neke od njih su verovatno zauvek izgubljene. Novčanice pak imaju veću vrednost, pa se zato i bolje čuvaju”, rekao je Berman.

Kurs je nepromenjen: jedan evro se može kupiti za 1,95583 nemačke marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com