NOVE CENE ZA ŠEĆER, HLEB, MLEKO Drugi talas zamrzavanja na snazi: Šta je poskupelo, a šta ne sme

Nove cene mleka, hleba i šećera na snazi su od prošle nedelje. Litar svežeg mleka kreće se oko 115 dinara do 172 dinara za dugotrajno, cena šećera iznosi 109 dinara po kilogramu, dok ćemo veknu hleba “sava” u naredna dva meseca plaćati najviše 53,3 dinara. Stare cene će ostati za ulje, brašno i svinjsko meso.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / Ringier

Nove cene, dakle, imamo za mleko, šećer i hleb. Cena mleka je odmrznuta, a šećera i hleba ograničena na najviše 109 dinara, odnosno oko 53 za veknu sava.

Blic preporučuje

Nedugo nakon što je Vlada donela odluku o odmrzavanju cene mleka, cenovnici u radnjama su promenjeni. Razlika u ceni sada je prilična, a ponuda neujednačena. Prethodno maksimalna ograničena cena dugotrajnog mleka iznosila je 129 dinara, sada litar ide i preko 170 dinara. Kada je reč o svežem mleku, cene se kreću od 165 dinara za litar, do najviše 200 za litar i po.

Razlog zbog čega je doneta odluka da se ograničena cena mleka ne primenjuje jeste stanje na tržištu, pritisak visokih cena ali i namera da se članicama Open Balkana obezbedi nesmetano snadbevanje mlekom – rekli su za “Blic Biznis” u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Cena hleba

Vlada Srbije u četvrtak je na sednici usvojila izmenjenu uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, čime cena ove namirnice ograničena naredna 2 meseca. To znači da od četvrtka pa u narednih 60 dana cena hleba “sava” biće 53, 3 dinara.

Cena šećera

Novom uredbom doneta je i odluka o novoj ceni šećera. Najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Podsetimo prethodna cena bila je ograničena na 102,99, do 30. avgusta. Kako je naglašeno ovom odlukom namera je da se obezbede dovoljne količine na tržištu.

Foto: Rajko Ristić, Shutterstock, ValentinaPopovic / Ringier

Svetske cene hrane

Indeks globalnih cena prehrambenih proizvoda pao je u septembru 2022. šesti mesec zaredom usled oštrog pada kotacija biljnih ulja, koji je više nego kompenzovao rast cena žitarica, navodi se u izveštaju koji je juče objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, iznosio je u septembru u proseku 136,3 poena, i niži je za 1,1 odsto nego u avgustu, ali je za 5,5 procenata viši u odnosu na godinu dana ranije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com