NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU STUPA NA SNAGU Dozvole samo za agencije koje imaju licenciranog računovođu

Poslovne knjige od početka naredne godine vodiće samo agencije u kojima je makar jedan licencirani računovođa.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ovo predviđa Zakon o računovodstvu. Prema podacima Saveza računovođa i revizora, njihov sertifikat trenutno ima 34.283 kolega. Podaci Agencije za privredne registre su nešto drugačiji. U ovom trenutku je, kažu u APR, registrovano 2.687 pružalaca računovodstvenih usluga.

Toliko firmi i preduzetnika, koji su upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, imaju dozvolu izdatu od strane Komore ovlašćenih revizora za pružanje tih usluga. Pojedine računovođe traže odlaganje primene zakona, ali Savez odgovara da je za potrebe srpske privrede broj profesionalaca – dovoljan.

Ima deset puta više računovođa sa profesionalnim zavnjem nego što treba po zakonu – veruje Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa.

“Problem je što se buni jedna manja grupa vlasnika agencija i to sa računovođama nema veze. Oni bojkotuju primenu propisa. Država hoće da uvede red. Svuda u svetu postoje profesionalna zvanja. Svako ko je stekao profesionalno zvanje od devedesetih godina pa nadalje, ima licencu”, kaže Škobić.

Foto: shutterstock

Zakon predviđa da je dovoljno da jedan zaposleni ili sam vlasnik firme, odnosno preduzetnik, bude licenciran. Svi koji ga nemaju, imali su šansu da polažu ispit, koji organizuje Savez računovođa i revizora Srbije. U Srbiji je, procenjuje se, između 7.500 i 8.000 računovodstvenih firmi i preduzetnika. Polaznici koji su poslednjih godina polagali ispite, tvrde da se do “papira” ne stiže lako.

“Određeni broj računovođa pokušava da odloži primenu zakona. To su uglavnom male agencije”, kaže Jovan Beara, računovođa.

“Mahom oni koji imaju jednog zaposlenog. One su ranije vodile prosto računovodstvo i nisu im bile potrebne licence, ali od pre nekoliko godina i preduzetnici moraju da vode dvojno računovodstvo. Polaganje je sada zahtevno. Strogo je dosta. Ima ljudi koji su davno položili i nemaju potvrdu. Važno je da znaju da mogu da izvuku dokaz iz arhive Saveza računovođa”, kaže Beara.

Foto: shutterstock

Unija poslodavaca neće izaći u susret pojedinim zahtevima da traži odlaganje primene Zakona o računovodstvu.

“Bilo je dovoljno vremena”, kažu u Uniji poslodavaca.

“Tokom tri godine je onemogućeno ljudima da polažu. Odlaganje bi bilo nepošteno prema svima koji su poštovali rokove. Poslodavcima je interes da rade sa agencijama koje su profesionalne”, dodaju oni.

(Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com